Het wedstrijddipje

hardlopen

Iedere hardloper kent het waarschijnlijk wel: het wedstrijddipje. Je hebt lange tijd ergens voor getraind en naar toe geleefd en als het hoogtepunt dan voorbij is, val je vervolgens opeens in een zwart gat. Geen schema, geen doel… Wat kun je er tegen doen?

Na een belangrijke wedstrijd is het goed om te herstellen. Je lichaam moet even de tijd krijgen om bij te tanken, dus het is niet verstandig om je gelijk weer in een nieuw trainingsschema te storten. Spreek met jezelf af hoeveel weken je de tijd nodig hebt om te herstellen. Dit is voor iedereen anders, het hangt namelijk af van de mate waarin je hebt gepresteerd. Loop in die weken puur voor de fun. Loop wanneer jij zin hebt, loop de afstand die op dat moment goed voelt en mak je niet druk om het tempo. Als je met jezelf een bepaald aantal weken afspreekt en daarna weer gaat starten met een nieuw schema, dan is het heerlijk om van die ‘niets moet, alles mag weken’ te genieten!

Wellicht kun je in je herstelperiode ook eens andere sporten uit proberen. Normaal gesproken heb je er misschien weinig tijd voor omdat er dan al genoeg tijd in het hardlopen gaat zitten, maar nu maakt het niet uit en heb je er wel de tijd voor! Deze sporten leiden je dan even af van dat zwarte gat. Een andere manier om afleiding te zoeken is een vakantie plannen. Zelf ben ik na mijn eerste marathon gelijk twee weken naar Curaçao gegaan. Heel luxe, ik weet het, maar je hebt geen tijd om er teveel bij stil te staan dat je geen doel meer hebt om naar toe te werken.

In de weken van herstel kun je wel alvast een nieuw doel op gaan stellen. Nieuwe wedstrijden inplannen helpt zeker! Nadat ik mijn tweede marathon in Amsterdam had gelopen, wist ik gelijk dat ik ook Rotterdam wilde gaan doen. Dus in de week na die tweede marathon schreef ik me in voor Rotterdam en had ik gelijk weer iets om naar uit te kijken,

Als je in de herstelweken dan toch wat meer tijd over hebt, doordat je gewoonlijke hardlooprondjes misschien wat korter zijn, dan kun je ook gelijk een nieuw trainingsschema maken. Op die manier kun je als de freewheel weken voorbij zijn, gelijk aan de slag. Rotterdam is nu vier weken geleden. Over twee weken wil ik gaan starten met mijn nieuwe trainingsschema. Die heb ik inmiddels klaar staan, zodat ik dan van start kan gaan met mijn voorbereiding op de Dam tot Damloop!

Heb jij ook wel eens last van een wedstrijddip? En wat doe jij ertegen?


5 reacties op ‘Het wedstrijddipje

 1. Heel herkenbaar, wat ik zelf lastig vind om mij niks van mijn tempo aan te trekken. Ook Rotterdam achter de rug. Vond het een veldslag, wel gefinisht maar lang niet het gewenste resultaat. Over een paar weken een fun run in het donker en in juni iets heel anders runforestrun 15 km genieten over onverharde paden. Daarna kijken we rustig verder.
  Mag ik vragen met welk schema jij traint?
  Succes met de voorbereidingen voor D tot D.

  Like

  1. Gefeliciteerd met het finishen van de Rotterdam marathon! Ook al ben je niet helemaal tevreden met je tijd, je hebt hem toch maar mooi gelopen! En dat is altijd iets om trots op te zijn :-) Zo te horen heb je ook leuke plannen de komende tijd. Lekker genieten van het niets moeten! Ik heb zelf een schema gemaakt, is een combinatie van het schema via MyAsics en van een schema van Run2Day voor de DTD. Ben benieuwd of het het gewenste resultaat gaat opleveren!

   Like

 2. Heel herkenbaar, zo’n zwart gat. Ook herkenbaar is de uitspraak na een marathon, dit-nooit-meer. Ik ben zo slecht in marathons dat ik tot nu toe altijd minimaal 5 jaar nodig had om bij te komen (2004, 2009, 2016), zowel lichamelijk (blessures) als emotioneel. Ik doe alles zoals het hoort en dan op de dag zelf vergeet ik alles wat ik had moeten weten. Geen probleem op kortere afstanden, groot probleem op de marathon, met als gevolg dat ik compleet afbrand en in een diep gat terecht kom na een marathon, al drie keer dus.

  Ik heb geen idee hoe dat op te lossen, anders dan geen marathons meer te lopen. Zodra mijn huidige blessure (sinds mei 2016, opgelopen vlak na de marathon) over is ga ik het voor de vierde keer proberen. Vier keer is scheepsrecht? Wie weet, tijd zal het me vertellen.

  Like

  1. Jeetje, heftig als je zo lang moet herstellen van het lopen van een marathon. Heb je nu een ernstige blessure? Gaat het weer vijf jaar duren voordat je de marathon opnieuw aan kan? Knap dat je er iedere keer toch weer voor gaat. Weet niet wat ik zou doen als het zoveel impact heeft op mijn lijf. Een marathon lopen is natuurlijk wel heel bijzonder. Zelf ga ik me dit jaar verder wat meer op de kortere afstanden richten. Succes met herstellen!

   Like

   1. Eigenlijk had ik de moed al opgegeven om ooit nog een marathon te lopen, maar mijn loopvrienden hebben me overgehaald. Ik weet niet of dat een positief of een negatief ding is. Ik weet nu dat ik volstrekt in staat ben om mijn lichaam naar de Filistijnen te lopen door veel te diep te gaan. De vraag is nu hoe kan ik dat voorkomen? Ik zou graag onder de magische 3 uur terecht komen op de marathon zonder volledig af te branden, zeg maar op 90% van mijn maximale prestatie. De neerslachtigheid (het zwarte gat) van het afgelopen jaar lijkt over te zijn. Nu maar hopen dat de aangerichte schade niet permanent is. Ik vrees dat het nog minstens een half jaar gaat duren, zodat ik pas twee jaar na de vorige marathon een volgende zou kunnen lopen, in 2018 dus. Ik moet immers mezelf weer opbouwen tot marathon-niveau.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s