De eerste stapjes

hardlopen

Die eerste stapjes op hardloopgebied. Iedere hardloper is er doorheen gegaan. Op een gegeven moment neem je het besluit, ik ga hardlopen! Oké, en dan? Hoe begin je? En hoe houd je het vol? Want valkuilen zijn er zeker. Valkuilen waardoor je sneller dan gepland je hardloopschoenen weer in de kast zet. Maar dat wil je natuurlijk voorkomen!

Hardlopen hoeft geen dure sport te zijn, want je kunt gratis naar buiten om een rondje te lopen. Het is echter wel verstandig om te investeren in loopschoenen die goed zitten en goed lopen. Je kunt waarschijnlijk wel raden waarom. Je loopt gewoon een stuk lekkerder op goede schoenen. En ja, het is het waard om al de eerste training met goede schoenen te starten. Dus niet eerst een paar maanden op je oude sneakers lopen om te kijken of je het leuk vindt, maar aan het begin even een investering doen. Ik durf te wedden dat het helpt om het hardlopen langer vol te houden. Ten eerste, omdat het lekkerder loopt. En als je lekker loopt, wil je de volgende keer graag weer. Ten tweede, omdat je misschien wat langer doorzet. Want ja, je hebt nou eenmaal wel speciaal hardloopschoenen aangeschaft, dus het zou zonde zijn om ze na twee trainingen alweer in de kast te zetten! Goede schoenen kun je aan laten meten in een hardloopspeciaalzaak. Kijk altijd even of je de schoenen daadwerkelijk thuis uit mag proberen en indien ze na een paar keer niet bevallen, je ze terug mag brengen. Want van een paar meter in en buiten de sportzaak heb je vaak alleen een eerste indruk, maar je moet er toch echt wel wat langer op lopen om te weten of ze echt goed zitten.

De juiste hardloopschoen helpt ook blessures voorkomen. Alhoewel, eigenlijk zeg ik dat niet helemaal goed. Als je een goede schoen hebt, dan loop je misschien iets minder risico op een blessure, maar er zijn nog meer factoren van belang. Zo is het heel belangrijk dat je rustig opbouwt. Heb je al heel lang niet iets aan sport gedaan? Begin dan vanaf nul en houd je aan een schema. Vaak is dit een minuut rennen en een minuut wandelen en dat maximaal drie keer per week. Je denkt misschien, het gaat heel gemakkelijk, ik kan wel wat meer aan, maar als je te snel te veel gaat doen, loop je een grote kans een blessure op te lopen. En dan weet je zeker dat je voorlopig niet kan en wil lopen. Je moet het trainingsvolume langzaam maar zeker toe laten nemen. Ook als je al een basisconditie hebt is het verstandig om met een schema aan de slag te gaan. Mijn ervaring is dat je zonder schema in het begin toch te snel van stapel loopt, omdat je dan extra gemotiveerd bent. En helaas moet je daar vaak later de prijs voor betalen. Zie zo’n schema als leidraad. Het is echt niet erg als je een keertje niet kunt, omdat je iets anders te doen hebt. Daar wordt je niet slechter van. Het is natuurlijk een ander verhaal wanneer je het grootste gedeelte van de trainingen skipt, maar dat lijkt me logisch ;-)

Op internet zijn diverse schema’s te vinden (google maar eens op hardloopschema beginner) en ook lopen met Evy is populair. Het is handig om een doel uit te kiezen waar je voor wilt gaan. Bijvoorbeeld 5 of 10 km kunnen lopen. Wat een extra stok achter de deur is, is je inschrijven voor een hardloopevenement met de gewenste afstand. Als je dan als eens een keer geen zin hebt, dan helpt de gedachte aan een geplande wedstrijd je misschien toch om de deur uit te gaan. Zie de wedstrijd wel als een plezierloop. Je doet het tenslotte voor je lol, dus laat je niet gek maken. Genieten van de omgeving en de sfeer is het belangrijkste en niet je tijd. Het gaat er gewoon om dat je hem met plezier uit loopt toch! Mocht je het bij het idee van een wedstrijd alleen al benauwd krijgen, dan hoeft dat natuurlijk niet. Je kunt dan ook het einde van je schema als doel zien en daarna weer starten met een nieuw schema/doel. Of geef jezelf een beloning na het uitlopen van je schema. Kan ook werken!

Laat je verder niet gek maken door je omgeving. Misschien heb je vrienden die al langer lopen en een stuk sneller zijn. Of misschien zie je op internet mensen voorbij komen die een pace halen waar jij alleen maar van kunt dromen. Geen paniek. Je loopt voor jezelf! Inspiratie is goed, maar laat het niet omslaan in demotivatie. Wees realistisch in de doelen die je stelt en wees blij met iedere run die je hebt gedaan waardoor je dichter bij je einddoel komt. Er zullen uiteraard ook dagen bij zitten dat het niet zo lekker gaat, maar probeer je daardoor niet te laten ontmoedigen. Geef het hardlopen een aantal weken de kans en spreek met je zelf af dat je het in ieder geval volhoudt totdat je jouw einddoel hebt gehaald. Grote kans dat je dan op een gegeven moment het runvirus te pakken hebt! Want hardlopen is leuk en als je eenmaal op dreef bent, ga je er maar wat graag uit voor een rondje!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s