Herfst!

hardlopen in de herfst

Ik dacht altijd dat ik een mooi weer loper was. Ik kan goed tegen warme temperaturen en vond dit voor het hardlopen ook prima. Maar nu het weer herfst is, kan ik daar toch eigenlijk ook heel erg van genieten. Ja, het is sneller donker en er is meer kans op regen en wind, maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet de deur uit moet gaan. Zeker niet met onderstaande tips!

Trek de juiste kleding aan!

Het lopen bij wat lagere temperaturen gaat me makkelijker af dan wanneer het warm is. Het lopen is namelijk minder zwaar en dat zal iedereen hebben. Het voordeel van de herfst is dat het frisser is, maar nog niet zo koud als in de winter. Als je mazzel hebt kun je in de herfst ook nog een korte broek aan zonder dat het te koud is. Het is namelijk belangrijk om je niet te warm te kleden. Als je aan het lopen bent, ligt je gevoelstemperatuur hoger dan de werkelijke temperatuur. Als vuistregel kun je nemen dat je bij de temperatuur nog zo’n 10 graden moet optellen. Wanneer het buiten dus een graadje of negen is, is het dus eigenlijk een heerlijk temperatuurtje om hard te lopen!

Ik loop in het begin van de herfst vaak nog in korte broek en als het op een gegeven moment wat kouder wordt dan doe ik een 3/4 tight aan of een tight die net tot op de enkels valt. Verder zorg ik ervoor dat mijn bovenlichaam warm blijft, door bijvoorbeeld een hemdje onder mijn shirt te dragen als het wat kouder is. Ik moet wel zeggen dat het eraan ligt wat voor soort hardlooprondje ik ga doen. Bij een evenement of wedstrijd kleed ik me vaak iets luchtiger, terwijl ik voor een kort trainingsrondje vaak iets warmers aantrek.

In de winter is het natuurlijk nog iets kouder en op zich loop ik dan ook prima, maar de stap om dan daadwerkelijk de deur uit te gaan ligt net iets hoger. Binnen is het dan lekker warm en buiten kan het flink koud zijn. In de herfst is de overgang iets minder heftig, plusje voor het herfstseizoen dus!

Zorg ervoor dat je aan het shinen bent tijdens het hardlopen!

Een klein nadeeltje van de herfst is dat het weer vroeg donker is. Op maandag moet ik of ’s ochtends voor m’n werk lopen, of ’s avonds als ik thuiskom. En beide keren is het donker. Belangrijk is het om goed verlicht de weg op te gaan. Naja, weg… het is natuurlijk veiliger om op de stoep hard te lopen! Wanneer ik in het donker loop, kies ik er vaak bewust voor om een wat meer verlichte route te nemen en loop ik bij voorkeur op de stoep. Het duin ga ik in het donker niet in en ook de polder vermijd ik. Bij ons in de polder staan wel wat lantaarnpalen, maar je moet op het fietspad lopen. En dat vind ik dan toch niet zo fijn, want je wordt makkelijk over het hoofd gezien. In het donker loop ik dus totaal andere routes dan overdag. Niet de meest spectaculaire routes, maar hé, ik ben in ieder geval er even uit! En ik zorg ervoor dat ik als een kerstboom (lees: veel verlichting) de weg op ga. Er is van alles te krijgen om ervoor te zorgen dat je zichtbaar bent. Reflecterende hesjes, losse lampjes, lichtjes voor op je schoenen etc. En dit hoeft niet duur te zijn, bij winkels als de Action kun je vaak prima spullen kopen! Ook in kleding zit vaak reflecterend materiaal.

Plan een slim rondje!

In de herfst is de kans op regen, wind of storm een stuk groter dan in de lente of de zomer. Ik houd dus altijd goed het weerbericht in de gaten om te kijken wanneer ik het beste kan lopen. Wanneer er op mijn vrije dag bijvoorbeeld in de ochtend regen voorspeld wordt en ’s middags niet, dan ga ik in de middag op pad. Als het niet anders kan en het weer is slecht, dan blijf ik echter niet thuis, maar ik probeer wel mijn hardlooprondje handig te plannen. Zo probeer ik de eerste helft vooral tegen de wind in te lopen, zodat ik de tweede helft het iets makkelijker heb met de wind in de rug. Ik kijk ook waar ik ga lopen. Bij een flinke storm ga ik bijvoorbeeld niet de polder in, want dan weet je gewoon dat je hem vol tegen hebt. Dan maak ik liever een rondje door het bos, zodat je wat beschutting hebt van de bomen. Als het heel erg regent, dan mijd ik juist bepaalde bospaadjes, omdat ik weet dat ze dan één grote modderpoel zijn. Oh, en ik trek bij veel regen ook een soort hardloopregenjasje van Nike aan. Dat ding is niet echt ademend, dus het moet niet te warm zijn. Anders ben je nog nat, maar dan van het zweet. Maar het jasje houdt wel wat water tegen en dat is prettig.

All the leaves are brown…

En last but not least… de natuur in de herfst is prachtig! De blaadjes aan de bomen hebben zoveel verschillende kleuren, dan is een rondje hardlopen altijd leuk. Let wel altijd even op de blaadjes die op de grond liggen, zeker als je in het duin loopt. Want die boomstronken op het pad zie je dan in ene minder goed. En het is natuurlijk niet de bedoeling om een blessure op te lopen.

Wat is jouw favoriete hardloopseizoen? Trek je er graag op uit in de herfst? Veel loopplezier!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s