Hardlopen met warme temperaturen

hardlopen warm weer

Vorige week woensdag werd de warmste 20 juli ooit gemeten! En wat ga je dan doen op een dag waarbij de temperaturen boven de 30 graden uitkomen? Zwemmen, naar het strand, ijsjes eten? Nee, hardlopen natuurlijk ;-) Ik heb even getwijfeld of ik wel zou gaan, omdat het dus zo warm was dat ik me afvroeg of het niet verstandig zou zijn om mijn duurloop te verplaatsen. Maar goed, met de vakantie in het vooruitzicht wist ik eigenlijk ook niet goed wanneer ik dan zou moeten gaan. Dus besloot ik op tijd te vertrekken met voldoende water. En de geplande 25 km heb ik volgemaakt! Ook hardlopen in warme temperaturen? Houd dan rekening met de volgende zaken!

Zorg ervoor dat je op een warme dag of heel vroeg weg gaat, of juist laat op de avond. Ik ben zelf niet echt een avondloper, want vaak heb ik dan geen puf meer. En zeker niet voor een lange duurloop. Dus ik ben ’s ochtends vertrokken. Uiteindelijk ging ik even voor zevenen weg, iets te laat naar mijn zin. Voor het mooie had ik eerder weg moeten gaan. Ik wilde namelijk kwart over zes vertrekken, maar ja, ik moest nog een beetje op gang komen ;-) Om zeven uur was het al aardig warm. Hoe vroeger je weg gaat hoe beter natuurlijk.
hardlopen warm weer   hardlopen warm weer

Vroeg vertrekken levert ook mooie plaatjes op!

Plan goed je route. Ik koos bewust voor een route door het bos, zodat ik wat schaduw van de bomen had. Dat hielp namelijk enorm. Op sommige plekken moest ik namelijk wel door de volle zon en dat was zoveel warmer. In de schaduw was het nog wel uit te houden. Ik zou ook aanraden om een niet te zwaar parcours te lopen. Daar ging ik dus even de mist in. Ik liep een voor mij nieuwe route door het bos, dus ik wist niet wat me te wachten stond. Het bleek dat het veel zandpaadjes waren dus dat was extra hard werken. Je kunt beter een route nemen die bekend is met bijvoorbeeld vlak terrein. Kost de minste energie, want die energie heb je verder hard nodig.

hardlopen warm weer   hardlopen warm weer

Sommige stukken waren zwaar, maar tussen de bomen was het goed te doen!

Drink voordat je weg gaat genoeg water en neem ook water mee, heel veel water! Uiteraard is dat altijd belangrijk, maar helemaal als het zo warm is. Sinds kort heb ik een camelbak van Nathan waar 2 liter water in past. Die zak had ik dan ook tot het randje toe gevuld en alles is opgegaan. Oh, en vergeet ook niet iets te eten mee te nemen! Ik had van te voren stevig ontbeten (havermoutpap met banaan en rood fruit) en voor onderweg had ik gelsnoepjes van Powerbar mee. Ik heb me op geen enkel moment slap gevoeld, omdat ik wat moest eten, dus dit werkte prima voor mij.

hardlopen warm weer

Pfff… wat is het warm! ;-)

Trek iets luchtigs aan! Een hemdje en korte broek bijvoorbeeld. Ik kwam dus serieus iemand tegen in een lange zwarte light, t-shirt en een jasje om zijn middel… Was waarschijnlijk bang om een koutje te vatten ;-) Het zweet brak me alleen bij het zien van die outfit al uit, laat staan als je dat moet dragen. Een pet zou handig zijn als je in de zon loopt, maar ik vind het vaak niet zo lekker zitten. En omdat ik toch ook veel tussen de bomen door liep, leek het mij niet nodig. Niet gemist in ieder geval!

hardlopen warm weer

Maar we blijven lachen!

En tenslotte: pas je tempo aan. Ik loop ook graag ieder rondje op een voor mij acceptabel tempo, maar soms moet je accepteren dat het wat langzamer moet gaan. Helemaal niet erg! Je loopt tenslotte wel en dat is altijd al beter dan niet :-) En je wilt ook blijven lopen, dus daarom kun je je beter aan de omstandigheden aanpassen. Neem ook af en toe een pauze. In principe kan ik best 25 km achter elkaar lopen, maar met het warme weer had ik het veel zwaarder. Dus af en toe heb ik gewoon even op een bankje uitgerust en van het lekkere weer genoten en dan kon ik er daarna weer tegenaan!

hardlopen warm weer

Af en toe even wandelen of een bankje opzoeken is een goed idee als het zo warm is!

Als je met verstand blijft lopen, dan is het ook met warm weer prima te doen! Veel plezier dus, hopelijk komen er deze zomer nog veel meer warme dagen :-)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s