Tips voor het uitlopen van je eerste marathon!

marathon Düsseldorf

Vorige week gaf ik tips om te trainen voor een marathon. Heb je je daadwerkelijk ingeschreven en ga je voor het eerst een marathon lopen? Dan heb ik ook nog een aantal tips voor het uitlopen van je eerste marathon!

Oké, je hebt getraind en nu gaat het gebeuren! Je twijfelt waarschijnlijk 100x of je er wel klaar voor bent of niet, maar geloof me, als je jouw trainingsschema trouw gevolgd hebt, dan lukt het echt wel! Misschien dat deze tips je nog wat meer zelfvertrouwen geven en ervoor zorgen dat je geniet van je eerste marathonervaring!

 • Train voldoende, maar raakt niet overtraind! Als je puur gaat voor het uitlopen van de marathon dan hoef je echt geen 60 km per week te lopen. Het kan natuurlijk wel, als je er lol in hebt, maar naar mijn idee liggen blessures eerder op de loer. Mijn maximale aantal kilometers per week was 45 km… Meestal zat ik tussen de 28 en 40 km per week. Misschien moet je dan wel iets eerder beginnen met trainen, maar wees niet bang dat je te weinig hebt getraind. Ik heb het ook gered ;-) Iedereen is anders, luister vooral naar je lichaam!
 • Maak een realistische inschatting van je eindtijd en zet die tijd niet te scherp. Het is natuurlijk een leuke bijkomstigheid als je de marathon in een snelle tijd kunt finishen, maar als je je daar de eerste keer op gaat focussen, dan heb je de kans dat je je stuk loopt en er niet meer van geniet. Niet de bedoeling lijkt me! Als je een eindtijd in gedachten hebt, bedenk dan wel tempo je gemiddeld aan wilt houden. Dat kan ook per blok van 5 of 10 km. Ik had de race in blokken van 10 km opgedeeld en bedacht wat ik iedere 10 km gemiddeld mocht lopen om binnen 4 uur en 45 minuten te finishen. Ik wilde graag binnen de 5 uur binnen zijn, dus dan had ik nog een kwartiertje speling als ik het erg zwaar zou krijgen. Als je je goed voelt, dan kun je natuurlijk altijd sneller open (zoals het bij mij ging). Maar het zorgt er in ieder geval voor dat je jezelf niet over de kop gaat lopen.
 • Plan je reis naar de marathon goed. Je wilt niet volledig in de stress of te laat het startvak binnen komen lopen. Houd rekening met wachttijden bij de wc’s en als je nog spullen moet afgeven, dan ben je daar ook wel even mee bezig. Neem dus de tijd :-)
 • Kleed je niet te warm aan! Niets is zo vervelend als het te heet hebben. Je loopt jezelf gedurende 42 echt wel warm ;-)
 • Zorg ervoor dat je voor de wedstrijd genoeg eet en eet ook tijdens de loop voldoende. Die tactiek kan de man met de hamer weghouden! Eet vooraf iets wat je altijd voor een wedstrijd eet (ikzelf neem altijd drie pannenkoeken met banaan en chocopasta) en neem iets van gelletjes of gelsnoepjes mee voor onderweg. Ik had een lading gelsnoepjes van Powerbar mee, zodat ik iedere 2,5 km een snoepje kon nemen. De laatste 10 km had ik minder puf om iedere keer een snoepje uit m’n zak te vissen, maar ik ben blij dat ik het heb volgehouden, want ik stortte niet in!
 • Naast eten is drinken ook super belangrijk! Ook in het begin, als je je nog goed voelt. Neem na iedere 5 km water of sportdrank, zodat je er weer tegenaan kunt. Ik heb trouwens veel gehad aan de tip van Annemerel van annemerel.com. In haar boek stond dat zij altijd rietjes meeneemt als ze een marathon loopt. Dan kan ze een bekertje water al rennend leeg drinken zonder te veel te morsen. Leek me ideaal, dus ik een stuk of 10 rietjes meegenomen. Van die plastic rietjes die ik doormidden had geknipt. Nou, dat was dus inderdaad top! Je kunt je watertje rennend opdrinken en het komt eens een keer niet in je neus of op de grond terecht. Aanrader! Je kunt natuurlijk ook met een rugzakje lopen waar je je eigen watervoorraad in hebt. Is waarschijnlijk helemaal makkelijk :-)
 • Ik vond het zelf heel fijn om met muziek op te lopen. 42 Kilometer is een behoorlijke afstand en muziek kan je er echt doorheen trekken. Op mijn playlist stonden alleen maar nummers met bepaalde herinneringen. Herinneringen aan vakanties, avondjes uit, festivals, bruiloften etc. Een aanrader voor de moeilijke momenten!
 • Probeer de gehele race te blijven rennen, dan blijf je in het ritme. Ook bij de waterposten, zie tip 6 :-) Maakt niet uit hoe hard of zacht je gaat! Ik heb zelf lange duurlopen gedaan waarbij ik om de vijf kilometer even ging wandelen om wat te kunnen drinken, maar de marathon heb ik aan één stuk gerend. En ik moet zeggen dat ik op die manier veel lekkerder liep. Ik kon het beter vol houden!
 • Laat je niet afleiden door negatieve gedachtes als ‘waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?!’ Ga, zodra dit in je opkomt, aan de positieve kanten denken (wauw, ik kan dit gewoon en ik ga het halen!). Je zult zien dat je dan veel fijner loopt. Bij mij kwam bij kilometer 31 ongeveer even die negatieve gedachte boven drijven, maar dat heb ik dus snel de kop ingedrukt :-)
 • Laat je ook vooral niet gek maken door andere lopers en loop je eigen race. Het is jouw marathon, jij moet het doen, en niet iemand anders.
 • En tenslotte… geniet!!! Je loopt gewoon ruim 42 kilometer! Hoe knap is dat!! :-D

marathon Düsseldorf


2 reacties op ‘Tips voor het uitlopen van je eerste marathon!

 1. Super knap dat jij een hele hebt gelopen! Ooit wil iker denk wel 1 lopen. Het gaat toch wel trekken na verloop van tijd. ;) goede tips! Vooral die snoepjes en eten voor onderweg ,)
  Zet m op en wie weet :)
  Thnxx

  Like

  1. Thanks Esther! Dat had ik inderdaad ook, dat het op een gegeven moment toch ging kriebelen om een hele marathon te gaan lopen ;-) En nu komt gewoon als het goed is de tweede eraan dit najaar… We gaan het zien. Ben benieuwd! Leuk als je je uiteindelijk een keer gaat inschrijven! En die snoepjes zijn inderdaad top :-)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s