Help, ik ga een marathon lopen!

marathon Rotterdam

Goed, je hebt het gedaan! Je hebt je ingeschreven voor een heuse marathon! Nu is er geen weg meer terug :-) Naja, die is er natuurlijk wel, maar wie A zegt moet natuurlijk ook B zeggen. Mocht je al vaker marathons hebben gelopen, dan weet je wel wat je te wachten staat. Maar als het je eerste is, dan misschien wel niet! Dus bij deze een korte introductie voor wat je tegen gaat komen of in gedachten moet houden als je de voorbereidingsfase voor een marathon in gaat!

-> Ten eerste is het belangrijk dat je genoeg tijd kunt investeren. Je moet minimaal drie keer per week kunnen lopen en de trainingen qua omvang op een gegeven moment ook kunnen uitbouwen. Een marathon loop je niet even zomaar. Het ernaar toe trainen is meer een leefstijl! Dus ook als het regent moet je de deur uit of als je net een leuk feestje hebt gehad. Drukt het trainen op je sociale leven? Mwah, dat vind ik zelf wel meevallen. Maar het scheelt waarschijnlijk ook dat ik maar drie keer per week train. Ik doe altijd een lange duurloop, een kort herstelrondje en een snelle tempoloop op intervaltraining. De lange duurloop plan ik meestal op mijn vrije dag halverwege de week en de interval training in het weekend, zodat ik in het weekend op zaterdag of zondag niet al teveel tijd kwijt ben aan een loop. Niet dat ik het erg vind, maar op die manier houd je in het weekend wel meer tijd over voor andere dingen!

-> Als je voor een marathon aan het trainen bent en je voert je trainingskilometers steeds meer op, dan kom je op een gegeven moment op het punt dat je veel meer trek begint te krijgen. Het is verleidelijk om die trek te stillen met koek of snoep, maar beter is natuurlijk om te kijken naar wat je lichaam echt nodig heeft. Dus mocht je meer gaan trainen en meer trek krijgen, dan zou ik zeker even naar je voedingspatroon kijken om te zien hoe je dat kunt opvangen.

-> Het risico op blessures neemt toe. Hoe meer je traint, hoe meer kans op een blessure. Je hoort dat mensen in aanloop naar de marathon vaak meer pijntjes ervaren. Ik heb daar zelf ook wel last van. Om dat tegen te gaan is voor mij het doen van bepaalde krachtoefeningen voor mij belangrijk. Niet het leukste deel, wat ik ga veel liever een rondje rennen, maar wel verstandig. Toen ik besloot een marathon te gaan lopen heb ik preventief een afspraak bij de fysio gemaakt. De fysio waar ik zit is gespecialiseerd in hardlopen en ook blessurepreventie. Inmiddels ben ik daar redelijk een vaste klant ;-) Niet omdat het zo slecht gaat, maar om te bespreken welke oefeningen ik de komende tijd moet doen en om de spieren die vast zitten los te laten maken.

-> En last but not least, het risico op een marathonverslaving is aanwezig ;-) Dacht ik het bij één marathon te laten, gewoon om het een keer gedaan te hebben, op het moment dat ik toen de finish overkwam wist ik dat het niet de laatste marathon zou zijn! In het najaar liep ik toen mijn tweede marathon en mijn derde marathon zit er ook alweer op. Wie weet hoe het verder gaat lopen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s