Onbetaalbaar

img_3346

Hardlopen een goedkope sport? In theorie zou je zeggen van wel. Want wat heb je nou eigenlijk allemaal nodig? Goede schoenen raad ik aan, dus dat is even een investering, maar verder wat lekker zittende kleding en je kunt op weg. Toch? Jaaaaaa, dat dacht je waarschijnlijk! Hardlopen is tegenwoordig helemaal hip and happening en op de een of andere manier gaat er dan behoorlijk wat geld inzitten!

Ik las laatst dat er onderzoek naar was gedaan naar hoeveel hardlopers gemiddeld per jaar aan hun sport uitgeven. Dat kwam op ongeveer 200 euro. Iedere hardloper die ik ken vroeg zich af waar dat bedrag vandaan kwam. Want alleen voor een paar goede schoenen ben je al ongeveer 150 euro kwijt. Blijft er dus nog 50 euro over. Als je aan het hardlopen bent, dan is het ook af en toe leuk om eens aan een wedstrijdje mee te doen. Kies je voor een wat groter evenement, dan ben je al snel zo’n 20 euro inschrijfgeld kwijt. Nou, twee tot drie loopjes verder en je bent al door die 200 euro heen!

En dan heb ik het nog helemaal niet gehad over een goede hardloopbroek, een dry fit shirt, een longsleeve voor in de winter en een jasje voor als het hard waait of regent. Oh, en mocht je wat fanatieker lopen, dan is het best handig om meerdere setjes te hebben. En wil je weten hoe ver en hoe snel je loopt, dan is een sporthorloge ook wel fijn. Hoppa, weer 150 euro armer.

Nee, goedkoop is de sport niet, maar uit ervaring kan ik je wel vertellen dat het de investering meer dan waard is. Want wanneer je eenmaal bezig bent, dan krijg je hier (heel cliché) zoveel voor terug! De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, nieuwe plekken ontdekken, lekker in beweging zijn, conditie opbouwen etc. Onbetaalbaar toch?!


2 reacties op ‘Onbetaalbaar

  1. Om je een idee te geven van hoe dat zou kunnen komen… Schoenen worden via Internet gekocht en gaan vijf jaar mee. Niet iedereen neemt deel aan wedstrijden (of anders hooguit een per jaar). Kleding wordt eens per 10 jaar gekocht, omdat het niet meer past. Dan kom je gemiddeld met 50 à 60 euro per jaar uit. Fanaten geven meer uit, veel meer, maar die zijn in de minderheid. Ik vind dat je hardloper bent als je minimaal eens per week erop uit gaat en gedurende 30 minuten gemiddeld sneller loopt dan wandeltempo. Dat is willekeurig, maar daar trek ik de grens.

    Bij mij varieert het hoeveel ik uitgeef aan hardlopen. Soms is het 2400 euro, soms 1200 euro per jaar (ruwe schattingen). Ik verslijt vier paar hardloopschoenen (600 euro). Het verschil ligt in hoeveel wedstrijden ik loop, tussen 4 en 32. Die 32 zal ik waarschijnlijk niet meer halen in een jaar, omdat de kosten sterk gestegen zijn de laatste 10 jaar. Wedstrijden voor 2 euro zijn er niet meer, 6 euro wordt tegenwoordig als een koopje gezien. Mensen vinden het normaal om 20 euro te betalen voor een startnummer van een halve marathon, een euro per kilometer, of twee keer de prijs van een bioscoopkaartje, of 10 broden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s