De leukste wintersport bestemmingen!

img_5109

Jaaaaaa, as we speak sta ik op de lange latten in Oostenrijk! Heb je al wat vakantiefoto’s op IG voorbij zien komen? En ook gelijk zin gekregen in wintersport (zoals ik altijd meteen zin heb om m’n koffer in te pakken te vertrekken als ik sneeuw plaatjes zie)? Als je een wintersportreis gaat boeken, dan moet je natuurlijk eerst bedenken naar welk land je wil. Wordt het Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Tsjechië, Duitsland of misschien wel Scandinavië? Ikzelf ben nogal Oostenrijk fan, maar ik ben ook een aantal keer naar Frankrijk geweest. Een review van de bestemmingen waar ik ben geweest!

Mayrhofen

Een groot voordeel van Mayrhofen is dat het hoogste bereikbare punt op een gletsjer ligt, dus mocht er weinig sneeuw liggen, dan kun je toch nog skiën. Het is ook een redelijk groot gebied, dus je bent er niet snel op uitgekeken. De pistes zijn niet al te breed en een groot deel gaat tussen de bomen door. Het gebied is wel compact, je komt eigenlijk uiteindelijk altijd op hetzelfde punt uit, namelijk bij de grote gondel die je weer naar beneden naar het dal brengt. Hierdoor is het gemakkelijk om met een groep heen te gaan, aan het einde van de middag treft iedereen elkaar weer bij het verzamelpunt! Boven bij de gondel zijn wat gezellige apres ski tentjes en als je daar nog niet klaar bent, dan kun je altijd beneden in de Ice Bar nog even verder. Mocht je helemaal los willen gaan, dan kun je ’s avonds ook nog op stap in één van de kroegen of discotheken. Sommigen zullen het ontbreken van een dalafdaling een nadeel noemen. Ik vind het niet zo’n groot probleem. De gondel is groot en het gaat allemaal redelijk snel. Je kunt boven je ski’s en schoenen stallen zodat je die niet mee hoeft te slepen naar de apres ski of je appartement. Ideaal! Mocht je skiles willen in het Nederlands, dan kan dat hier geregeld worden! Mayrhofen is een vrij groot dorp, het knusse karakter is daardoor wat verdwenen, maar daar staat tegenover dat er voor ieder wel wat wils is.

Pistes ****

Hoogte *****

Grootte ****

Apres ski *****

 

Sölden

Op nummer 2 ook een plek in Oostenrijk, namelijk Sölden! Ook dit skigebied heeft een gletsjer en ligt hoog. Grote kans dus dat je kunt skiën en dat je niet voor niks komt! De pistes vond ik hier voor Oostenrijkse begrippen best breed, hoe hoger je komt, hoe breder de pistes. Er zijn dalafdalingen, maar die zijn aan het einde van de dag wel druk. En de keren dat ik er was, werd de sneeuwkwaliteit aan het einde van de middag ook minder, waardoor de afdalingen niet top waren. Beneden in het dal heb je genoeg apres ski mogelijkheden. Houd je van Hollandse meezingers? Dan moet je zeker naar Alm Rausch gaan. Stampensvol, maar wel gezellig. Oh, en skiles kan ook hier in het Nederlands geregeld worden! Net als in Mayrhofen kun je jouw skispullen stallen, zodat je alles niet mee hoeft te zeulen naar je appartement. Bijvoorbeeld bij de Intersport, naast de Gaislachkoglbahn.

Pistes ***

Hoogte skigebied *****

Grootte skigebied ****

Apres ski ****

 

Gerlos

Nog een gebied waar jaarlijks veel Nederlanders heen gaan. Het ligt iets minder hoog. Nadeel is dat je wat minder sneeuwzeker bent, een voordeel is dat veel pistes dwars door de bomen gaan. Dat vind ik altijd zo sprookjesachtig, als de sneeuw op de bomen ligt en je één van de weinigen op de piste bent. Dus dat is een plus! Het skigebied heeft veel rode pistes en is dus ideaal voor de iets gevorderde skiër. Ook hier kom je als apres ski liefhebber aan je trekken. De Cin Cin is één van de bekendste barren waar veel landgenoten vertoeven.

Pistes ****

Hoogte skigebied ***

Grootte skigebied ****

Apres ski ****

 

Les Deux Alpes

Les Deux Alpes was mijn eerste wintersportbestemming, dus daar bewaar ik goede herinneringen aan. In de zomer kun je hier ook skiën, omdat er een gletsjer is, dus in de winter kun je hier zeker terecht. Het gebied is redelijk groot, maar ben je een geoefende skiër, dan heb je al snel wel alle pistes gehad. In het dorp zijn een paar kroegjes, die vooral ’s avonds druk zijn en niet direct na het skiën. Ik ben er twee keer geweest en ik moet wel zeggen dat het de eerste keer drukker in de apres ski was dan de tweede keer. Ga je voor het feestje, dan kun je beter naar Oostenrijk gaan. Ga je voor ruime pistes, dan kun je hier prima vertoeven!

Pistes ****

Hoogte skigebied *****

Grootte skigebied ***

Apres ski **

 

Valfréjus

Valfréjus is een gezellig plaatsje, maar niet een heel groot gebied. Een voordeel is dat de skipas een stuk goedkoper is dan wanneer je bijvoorbeeld naar Mayrhofen gaat. Er zijn wel veel off piste mogelijkheden, dus als je daar in bent geïnteresseerd, dan zou ik zeker eens bekijken of Val Fréjus een optie is. Ook is Valfréjus redelijk sneeuwzeker. Toen ik er was, was er 1 leuk kroegje in het dorp, wat ervoor zorgde dat die best aardig druk was. Maar om nu te zeggen dat het hier bruist… nee. Naar Valfréjus ga je puur voor het skiën!

Pistes ***

Hoogte skigebied ***

Grootte skigebied *

Apres ski *

 

Samoëns

Samoëns valt in het skigebied Le Grand Massif. Hier valt bijvoorbeeld ook het iets bekendere dorp Flaine onder. Doordat verschillende dorpen met elkaar verbonden zijn, heb je nog best wel een groot gebied waar je kunt skiën. Een nadeel is dat je afhankelijk bent van liften. Als je bijvoorbeeld de verbindingslift naar Flaine neemt, dan moet je die ook weer terug nemen. Wanneer er dan plotseling een storm opsteekt en de lift (logisch) sluit, dan heb je dus een probleem. Ik spreek uit ervaring. Want met jou willen dan nog een heleboel andere mensen de skibus terug naar Samoëns en dat werkt allemaal niet zo lekker. De prijs kwaliteit verhouding vind ik wel in orde, want je hebt een redelijk groot skigebied tot je beschikking voor niet al te veel geld.

Pistes ***

Hoogte skigebied **

Grootte skigebied **

Apres ski *

 

Val Cenis en Valloire

Helemaal onderaan de lijst bungelen Val Cenis en Valloire. Het zijn beiden geen grote skigebieden en vooral geschikt voor de wat minder geoefende skiër (zeker Val Cenis). De hoogte van de gebieden is wel prima. Wanneer je een overzichtelijk gebied wilt en geen waarde hecht aan apres ski, dan kun je hier prima naar toe!

Pistes **

Hoogte skigebied **(*)

Grootte skigebied **

Apres ski *

 

Uiteraard ben ik niet overal geweest. Alhoewel ik Frankrijk iets minder vind, zou ik nog wel heel graag naar Val Thorens willen. Dit skigebied ligt hoog (dus grote kans op sneeuw) en is zo groot! Een groot voordeel is dat je dus meerdere tochten kunt gaan maken en dat vind ik super leuk om te doen. En het lijkt me ook heel gaaf om eens een keer naar Zweden te gaan. Je komt dan niet zozeer voor de pistes, want de skigebieden zijn niet groot en de pistes niet hoog of moeilijk, maar je komt wel voor de totaalbeleving. Want naast skiën kun je een sneeuwtocht op een sneeuwscooter maken of een prachtige sneeuwwandeling. En dat is ook wel heel bijzonder.

Advertentie

2 reacties op ‘De leukste wintersport bestemmingen!

  1. Leuk! Ik geniet mee door je IG foto’s. :) Mijn eerste ski ervaring was in Finland. Daar hoef je inderdaad niet voor de pistes heen te gaan en ook niet voor het feestvieren. Maar het heeft een hele andere gezelligheid. Er zijn daar overal hutjes waar je vuurtje kunt stoken en iedereen neemt eten (vooral veel worstjes!) mee om boven het vuur te roosteren. Echt erg gezellig!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s