Hardlopen in de winter!

hardlopen

Kruip jij in de winter het liefste onder een dekentje op de bank met een kop thee of warme chocolademelk? Is ook heel verleidelijk, maar doe dit vooral na je workout buiten! Want echt, hardlopen in de winter is zo fijn! En nee, dan bedoel ik geen winter met storm, regen, hagel; want daar houd ik ook niet van, maar een winter met koude temperaturen, een zonnetje en als je mazzel hebt verse sneeuw! Tien tips voor als je je niet uit het veld laat slaan door een beetje kou!

Tip 1:

In de winter verwacht je dat het koud is. En dat kan het soms ook echt zijn in ons landje. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat je denkt dat het heel koud is, maar het tijdens het lopen best wel mee valt. Trek daarom meerdere laagjes aan! Dan kun je altijd wat uitdoen.

Tip 2:

Start als het koud is met dunne handschoenen aan. Je kunt ook deze altijd weer uitdoen als je het warm krijgt. Meestal heb ik ze de eerste twee of drie kilometer aan, daarna ben ik warm genoeg en heb ik ze echt niet meer nodig. Wanneer je een Flipbelt of iets dergelijks aan hebt, steek je ze daar gemakkelijk tussen.

Tip 3:

Ook heel veel hippe hardloopsokken in je la liggen die niet hoger dan je enkels komen? Overweeg om tijdens een koude winterdag wat hogere sokken te dragen, zodat de kou niet gelijk op je achillespees slaat. Helpt mede het voorkomen van blessures aan je achillespees!

Tip 4:

Als het echt heel koud is, dan kun je een muts dragen. Je verliest tijdens het lopen namelijk een warmte via je hoofd en door het dragen van een muts voorkom je dit.

Tip 5:

Zorg voor een goede warming-up en cooling down. Zeker als het fris is, is het verstandig om hier wat extra aandacht aan te besteden. Wanneer je namelijk direct zonder warming-up gaat knallen terwijl je spieren nog niet opgewarmd zijn, loop je meer kans op een blessure. Je kunt een warming-up ook prima in huis doen, door bijvoorbeeld een aantal Jumping Jacks te doen of een paar keer de trap op en neer te lopen.

img_2871   img_2870

Tip 6:

Het is natuurlijk laat licht en snel donker, dus als je net voor of na je werk een rondje wil gaan lopen, dan is de kans groot dat het nog donker is. Zorg daarom voor bijvoorbeeld reflecterende kleding of zorg in ieder geval voor verlichting! Ook als je gewoon op de stoep loopt, is het handig om goed zichtbaar te zijn. Sowieso voor mede gebruikers van de stoep, maar ook wanneer je een straat oversteekt. Auto’s zien je veel minder snel over het hoofd!

Tip 7:

Ik vind het zelf persoonlijk heerlijk lopen als het wat kouder is. Ik dacht altijd dat ik hield van het lopen in de zomer wanneer het lekker warm is, maar ik ben erachter gekomen dat mijn tijden in de winter gewoon veel beter zijn. Dus wil ik een PR verbeteren, dan probeer ik die in de winter te verbreken!

Tip 8:

Ook in de winter verlies je vocht tijdens het lopen, dus drink voldoende. Je hebt misschien minder dorst dan wanneer het warm is, maar blijf genoeg water drinken. Zorg er ook voor dat je bij thuis komst snel gaat douchen, zodat je niet te veel afkoelt.

Tip 9:

Probeer je route slim te plannen. Wanneer er wat wind staat, dan is die in de winter vaak snijdend koud. Die wil je dus liever niet tegen hebben! Als het mogelijk is, zorg ik er altijd voor dat ik bij tegen wind wat beschutter ga lopen, bijvoorbeeld door het bos. Daar heb ik altijd iets minder last van de wind. De polder vermijd ik op dagen dat het waait en het koud is!

Tip 10:

Schrijf je in voor een wedstrijd in het voorjaar. Vanaf maart zijn er weer een hoop hardloopevenementen en als je daar aan mee wilt doen, dan zul je toch echt in de winter moeten trainen. Mooie stok achter de deur dus om daadwerkelijk naar buiten te gaan!

img_2922   img_2919

Ik denk dat de winter mijn favoriete hardloopseizoen is, omdat ik dan zoals ik al aangaf naar mijn idee gewoon sneller loop. Natuurlijk heb ik wel wat eisen, want als het stormt en hard regent dan moet ik mezelf echt wel even pushen om te gaan lopen… En ook dat zijn winterse omstandigheden die je vaak tegenkomt. De ideale temperatuur om een marathon te lopen schijnt overigens 7 graden zijn, best een winters temperatuurtje toch! Dus alle reden om er in de winter op uit te trekken!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s