Wat voor type hardloper ben ik?

hardlopen

Een sprinter of een duurloper? Gezelligheidsloper of een PR-verslinder? Iedereen is anders en zo ook in het hardlopen. In welke categorie vind ik mezelf vallen?

Only lonely of samen?

Eerst zou ik zeker weten voor alleen lopen hebben gekozen. Ik vind het namelijk lekker om zelf op pad te gaan en helemaal mijn eigen tempo te kunnen lopen en zelf te kunnen bepalen waar ik naar toe ga. Ik loop/liep wel eens met vrienden en dat vond ik ook leuk, maar ik wist dat ik gewoon mijn eigen tempo kon lopen, want zij pasten hun tempo aan die van mij aan. Tegenwoordig vind ik het eigenlijk steeds gezelliger om samen te lopen. Ik merk dat je ongemerkt kilometers maakt terwijl je gezellig aan het kletsen bent en dat je elkaar motiveert!

Kilometervreter of hartslagzone 5?

Hier kies ik voor de duurloop! Dit vind ik een stuk relaxter namelijk. Ik weet dat ik sneller word van een intervaltraining, maar ik moet mij daar wel altijd toe zetten. Intervaltrainingen vind ik dan ook niet zo handig om alleen te doen. Je kunt beter in een groep trainen, zodat je opgejut wordt en net even dat stapje extra zet! Dat geldt in ieder geval voor mij. Laatst liep ik alleen een rondje van 8 km met een gemiddelde snelheid van 5.38 min/km. Dit was voor mij behoorlijk intensief en ik zat duidelijk in de hoogste hartslagzone! Een week later liep ik datzelfde rondje, maar dan samen met mijn vriend. Op een gegeven moment liet ik hem het tempo bepalen, het enige wat ik hoefde te doen was volgen. Uiteindelijk liepen we het rondje ook met een gemiddelde snelheid van 5.38 min/km, maar het ging gemakkelijker dan die week ervoor! Een haas helpt dus zeker :-)

Gaan met die banaan of beredeneerd?

Ik ben zeker weten een beredeneerde loper. Ik houd rekening met de afstand die ik ga lopen en het tempo dat ik dan kan lopen. Ik zorg er bij een wedstrijd voor dat ik mijn tempo doseer. Als ik weet dat ik nog behoorlijk wat kilometers moet lopen en ik begin moe te raken, dan neem ik gas terug. Sommige kunnen zichzelf helemaal tot het uiterste pushen, maar dat vind ik best lastig. Ik heb nog maar weinig keer gehad dat ik echt niet meer kon. Maar goed, de keren dat ik echt alles gaf, leverden wel PR’s op! Bij de Dam tot Damloop in 2015 kón ik echt niet meer de laatste twee km, omdat ik alles al gegeven had in die 14 km, maar ik finishte mooi wel in 1.32.16. Ook in Berlijn tijdens de halve marathon had ik het de laatste 2 km zwaar, maar ook hier liep ik een PR. Dus wellicht toch iets vaker alles geven.

Gefocuste atleet of gezelligheidsloper?

Tuurlijk vind ik het leuk om mijn tijden op verschillende afstanden te verbeteren, maar in de eerste plaats loop ik omdat ik het leuk gezellig vind! Een PR is dan mooi meegenomen. Ik kan heel gedisciplineerd een schema volgen, maar het moet wel leuk blijven. Drie keer per week hardlopen is voor mij op dit moment mooi. Met de krachtoefeningen die ik twee keer per week doe, ben ik toch zo’n vijf keer per week aan het sporten.

Vrolijke noot of the sound of silence?

Lopen met muziek! Muziek helpt mij vaak door moeilijke punten heen. De juiste liedjes zorgen ervoor dat de kilometers voorbij glijden. Net als wanneer je samen loopt. Sinds kort heb ik Spotify (ja, ik weet het, volgens mij was ik één van de laatste die het nog niet had..) en dat zorgt voor meer afwisseling in de muziek. Tijdens de marathon heb ik nog wel een zelf samengestelde lijst op mijn iPod, want die liedjes zijn speciaal uitgekozen voor de marathon. Tijdens trainingen liep ik daar ook altijd mee, maar op een gegeven moment ken je de hele lijst uit je hoofd en is het tijdens de marathon niet meer bijzonder. Spotify is daarom een uitkomst!

Wat voor type loper ben jij?


5 reacties op ‘Wat voor type hardloper ben ik?

  1. Heel duidelijk samen lopen. Ik loop veel kilometers (60 km/week) en zoek de snelheid op; het een sluit het ander niet uit. Zo’n 80 % gaat langzaam, hooguit 20 % snel. Ik doe twee intervaltrainingen per week en af en toe sprint ik rapper af dan 3 min/km. Ben verder een beredenerende loper (schema; elke training moet een doel hebben) en ben wars van muziek onder het lopen (heb het uiteraard regelmatig geprobeerd, maar vond het telkens twee keer niks).

    Like

      1. Ik heb iemand beloofd om samen te trainen voor een marathon in 3.15 uur. Dat gaat nu even niet, maar zodra het weer kan, heb ik in elk geval iets gedaan om de conditie in stand te houden. Voor zo’n snelle marathon is behoorlijk wat weekomvang nodig (± 80 km/week). Mijn PR staat op 3.45 uur (R’dam 2004). Voor een 3.15 uur tijd mag ik een halve marathon in minder dan 1.30 uur lopen (1/2 minuut sneller dan mijn PR op die afstand). Er is dus nog genoeg te doen voor mij: snelheid, uithouding, rompstabiliteit, lenigheid en beenkracht. D’r mag ook nog wat gewicht van af, minstens 10 kg. Ik richt me voorlopig op R’dam 2018.

        Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s