Raceverslag: kwart marathon Egmond

hardlopen kwart marathon Egmond

Zondag 8 januari 2017 was het weer zover: de strijd tegen de elementen! Oftewel, de halve marathon en de kwart marathon werden wederom door le Champion in Egmond georganiseerd! Vooraf was ik een beetje bang dat het inderdaad een gevecht tegen bepaalde omstandigheden zou worden. Zoals bijvoorbeeld tegen het mulle zand i.v.m. hoog water of tegen de harde wind, maar dat viel heel erg mee. Het strand was goed te doen en er stond zelfs geen briesje. Die strijd viel dus heel erg mee en het was een top dag! Bij deze het verslag!

Op tijd zaten we op de fiets richting Egmond. Naja… op tijd… Vlak voor vertrek besloot ik nog even naar de wc te gaan, maar dat m’n telefoon in m’n broekzak zat, was ik helaas vergeten! Je voelt hem vast al aankomen… juist, een dompelbadje in de toiletpot is dus NIET goed voor een telefoon. Aaaarrggghh!! Na de telefoon in een bak met rijst te hebben gelegd (waar die overigens nu nog steeds in ligt, dus ik weet nog niet hoe hij het ervan af gaat brengen), konden we echt op weg naar Egmond gaan. Met we bedoel ik mijn zusje en ik, want we gingen gezellig samen lopen!

Egmond halve marathon   hardlopen kwart marathon Egmond

De fietstocht van ruim een half uur was een mooie warming up. Om ongeveer half 11 moesten we starten en we waren er zo kwart voor 10. Vorig jaar was ik bij de sporthal om daar om te kleden, mijn tas in te leveren (was druk toen), naar de wc te gaan (die waren zo mogelijk nog drukker) en ruim een kilometer naar het startvak te lopen (dat had ik toen even niet ingecalculeerd). Maar, daar had ik van geleerd en dit jaar konden we onze spullen bij iemand thuis kwijt die zo ongeveer naast de finish woont. Helemaal top!

hardlopen kwart marathon Egmond   hardlopen kwart marathon Egmond

We stonden op tijd in het startvak en vlak na de wedstrijdrenners mochten wij starten. We hadden afgesproken om sowieso alles samen te rennen. Ik wist dat ik dan net even een tandje bij moest zetten om mijn zusje bij te houden en zij wist dat ze waarschijnlijk af en toe wat in zou moeten houden. De eerste kilometer schoten we ervan door. Oeps, best snel om 5.27 minuten over een kilometer te lopen. De tweede kilometer wilden we iets inhouden, maar gemiddeld bleven we op 5.30 min/km lopen. Ook de derde kilometer ging zo snel. In de week ervoor had ik griep gehad, dus ik wist niet in hoeverre ik het zou vol houden, maar m’n zusje fungeerde goed als haas. Als ik alleen had gelopen, had ik waarschijnlijk al lang langzamer aan gedaan, maar nu bleef ik doorzetten.

hardlopen kwart marathon Egmond   hardlopen kwart marathon Egmond

Na drie kilometer kwamen we op het strand. Waar ik bang voor was (hoog water, mul zand) was gelukkig niet aan de orde! Het strand was breed genoeg voor alle lopers en het zand was hard. Hierdoor was het helemaal niet moeilijk om over het strand te lopen en ook daar konden we het tempo redelijk vasthouden. Gemiddeld liepen we hier 5.40 min/km en de twee kilometers in het zand vlogen ook voorbij. Ik weet nog dat ik op een gegeven moment een beetje spijt kreeg dat ik niet de halve marathon liep! Het ging zo lekker op het strand, dat had ik nog best even vol kunnen houden! Op het moment dat we het strand weer af moesten, was ik die gedachte overigens alweer vergeten, want dat was pittig zeg!

hardlopen kwart marathon Egmond   hardlopen kwart marathon Egmond

Het strand weer af komen was namelijk wel een dingetje. De klim is vrij stijl en er ligt dus heel veel zand. Het was minder druk dan vorig jaar, dus even had ik de hoop dat ik (hetzij met kleine pasjes) rennend boven zou kunnen komen. Haha, leuk bedacht, maar na een paar meter hield ik dat maar snel voor gezien, want ik wilde niet boven op het duin aan de beademing moeten. Hier verloren we dus wat tijd, omdat we wandelend naar boven gingen. Met ons trouwens bijna alle andere lopers ook hoor, dus dat scheelde ;-)

hardlopen kwart marathon Egmond   hardlopen kwart marathon Egmond

Eenmaal boven op het duin mocht je een aantal meter door het zand naar beneden en toen begon het verharde pad weer. Je kon even bijkomen voordat de weg alweer omhoog liep. De eerste heuvel! Toen begon ik het echt wel zwaar te krijgen. Voor mijn gevoel hing m’n tong op m’n hielen en duurde het heeeeel lang voordat ik boven was. Gelukkig ging de route vervolgens weer naar beneden, maar ik had niet het idee dat we op dat moment wat verloren snelheid konden inhalen. Mijn benen voelden zwaar aan, het ging niet vanzelf. Om het nog wat zwaarder te maken, moesten we vervolgens weer een heuvel op! Met het idee dat ik de Zevenheuvelenloop ook gewoon heb kunnen lopen en daar ook niet zo moeilijk deed over die heuvels, vond ik dat ik nu niet zo moest zeuren en probeerde ik het tempo vast te houden.

hardlopen kwart marathon Egmond   hardlopen kwart marathon Egmond

Nadat we de tweede heuvel bedwongen hadden, konden we weer lekker naar beneden lopen en toen wist ik dat het een paar kilometer vlak zou zijn. Het tempo kwam weer op 5.45 min.km gemiddeld, mijn zusje moedigde aan en ik kon weer genieten van de loop! De laatste klim net voor Egmond heb ik echt doorgebeten om niet te veel terug te vallen. Dat lukte redelijk en ik was wederom heel blij toen we boven op die heuvel waren. Ik wist dat het nog 50 meter tot de finish zou zijn, maar ik wist niet of de weg nog verder omhoog zou lopen. Ik durfde dus nog niet al te enthousiast te zijn dat we de Bloedweg hadden gehad, want het zou zo tegenvallen als er nog net een klein klimmetje voor de finish zou zijn. Gelukkig was dat niet het geval en toen de finishboog in zicht was, heb ik oprecht van de laatste meters genoten. Hand in hand gingen mijn zusje en ik over de eindstreep en we zijn ook in exact dezelfde tijd gefinisht!

hardlopen kwart marathon Egmond   hardlopen kwart marathon Egmond

Nadat we de medaille in ontvangst hadden genomen en hadden omgekleed, heb ik de toppers van de halve marathon nog aangemoedigd. Het was een zeer gezellige dag! Volgend jaar ben ik er hopelijk weer bij en wie weet sta ik dan aan de start van de halve marathon!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s