Egmond tips and tricks

Egmond halve marathon

Loop je aankomend weekend voor het eerst de kwart of halve marathon in Egmond? Leuk! Het is namelijk mooi lopen over het strand en in de duinen in het gebied waar ik regelmatig m’n trainingsrondjes doe. Afgelopen jaar liep ik voor het eerst mee (ik deed de kwart marathon) en dit jaar ga ik nogmaals voor de kwart marathon! Waarom niet de halve? Want daar draait het toch eigenlijk om? Nou… dat is misschien een beetje uit luiheid… De halve staat nog zeker op mijn lijstje om een keer te doen, maar dit jaar is het getij niet heel gunstig (lees: mul zand waar je ongeveer zeven kilometer overheen moet). En aangezien het net zo lekker gaat met m’n knieën, wil ik die niet met een rondje Egmond te zwaar belasten. Dus, daarom gewoon lekker de 10,5 km die ook heel leuk is om te doen! Zoals ik al aangaf, wordt dit de tweede keer en daarom bij deze wat inside tips and tricks voor als je nog niet in Egmond hebt gelopen!

–> Woon je in de buurt van Egmond? Kom dan op de fiets! En zorg er anders voor dat je met de trein en het laatste stukje met de pendelbus komt. Met de auto kom je op deze dag Egmond namelijk niet in. Wat ook handig is, als je verder weg woont, is om je fiets mee te nemen in de auto. Je kunt dan in de buurt van Egmond parkeren en het laatste stukje op de fiets doen. Op die manier heb je het ook zelf in de hand wanneer je weer wilt vertrekken. Aan het einde van de dag kan het namelijk erg druk zijn bij de pendelbussen.

–> Zorg ervoor dat je op tijd bent! Uiteraard logisch, want het is altijd handig om op tijd te zijn, maar houd er rekening mee dat je vanaf de sporthal nog even een stukje naar de start moet lopen. Dus denk niet dat je alle tijd hebt als je je tas hebt ingeleverd (zoals ik :-P ). Vorig jaar kwam ik 2 seconden voor het startschot het startvak in rennen, niet heel relaxt. Wel een goede warming-up ;-)

–> Probeer op het strand een groepje te zoeken waar je bij kunt aansluiten (zeker als je wind tegen hebt!). Het loopt gemakkelijker als je wat mensen hebt waar je je aan kunt optrekken en met wie je om de beurt de koppositie afwisselt. Minder vermoeiend dan zelf constant tegen de wind opboksen!

–> Wil je graag proberen om een snelle tijd om de 10,5 km te lopen? Zorg er dan voor dat je vooraan start. De eerste 5 km heb je redelijk de ruimte. Je loopt namelijk eerst door het dorp waar de wegen breed zijn en dan over het strand. Als je het strand af moet, dan is dit een steile en smalle klim. Afgelopen jaar startte ik in het één na laatste startvak en toen liep ik het bij de klim het strand af helemaal vast. Iedereen liep daar wandelend naar boven, inhalen ging door de drukte echt niet. Als je dus wilt voorkomen dat je in de file staat, dan is een startvak vooraan handig.

–> Nadat je bij de 10,5 km het strand af gaat, zijn de paden waar je loopt wat smaller. Op zich niet erg, ik had er vorig jaar geen last van, maar wel handig om even rekening mee te houden!

–> Is het een dag met barre weersomstandigheden en heb je supporters bij je? Instrueer die supporters dan dat ze met een warme jas bij de finish staan! Bij de finish krijg je wel een poncho uitgedeeld, maar erg veel helpt dat niet. En je moet ook best wel weer een stukje terug lopen naar de sporthal, je zult zien dat je het dan net te pakken krijgt. Ik weet in ieder geval nog dat ik het vorig jaar vrij koud had!

–> En de laatste tip, vergeet niet te genieten! Ook al kan het soms zwaar zijn, je loopt door een mooi stuk natuur!

Doe jij mee aan de halve of kwart marathon van Egmond? Heel veel succes!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s