Raceverslag: Bosloop AV Castricum 15 km

bosloop AV Castricum

Afgelopen zaterdag deed ik voor de derde keer dit seizoen mee aan de bosloop van AV Castricum. Dit keer koos ik voor de langste afstand: 15 km waarvan 4 km over het strand. Hoe was de laatste race van 2016? Dat lees je nu!

De start

Het was weer een goedbezochte loop! Ik schrijf me eigenlijk nooit in via de voorinschrijving, dan kan ik als ik zou willen namelijk altijd nog mijn plannen voor een bepaalde afstand wijzigen. Op de dag zelf inschrijven is iets duurder, maar prima te doen. Toen ik nu aan kwam was het erg druk in het hokje, alle formulieren voor de voorinschrijving waren op! Gelukkig werden er wat witte lege blaadjes uitgedeeld waar je je gegevens op kon zetten en zo ging het allemaal alsnog heel soepel! In de kleedkamer hoorde ik heel veel mensen over de halve marathon van Egmond praten. Ik denk dat voor velen dit de laatste voorbereidingsloop was.

bosloop AV Castricum   bosloop AV Castricum

0 – 3 km

Voor het eerst startte ik eens niet te snel! Volgens mijn schema moest ik er een rustige duurloop van maken met een gemiddeld tempo tussen de 6.10 en 6.50 min/km. Ik had het idee dat ik dat ook wel echt nodig had en dat ik teveel zou vragen als ik er een snellere race van zou maken. Dus, ik was blij dat ik me niet liet meegaan met de snelle starters. Ik had het idee dat het tempo over het algemeen bij de start iets lager lag, maar dat kan ook aan mij hebben gelegen. De eerste km moet je over een smal pad lopen en vervolgens ga je richting het strand. Je moet hier twee heuvels op en dat deed ik ook op mijn gemak. In het bos hadden we niet zo heel veel last van de wind, maar naar mate het strand dichter bij kwam, begon de wind voelbaarder te worden…

bosloop AV Castricum   bosloop AV Castricum

4 – 7 km

Na 3,5 km kwamen we op het strand en moesten we in zuidelijke richting lopen. Drie keer raden waar de wind vandaan kwam. Juist! Uit het zuiden… We hadden dus VOL wind tegen. Toen ik het strand op kwam, liep even voor mij een groepje, maar daar kon ik de aansluiting niet echt vinden. Net achter mij (een beetje uit de wind) bleek echter nog een meneer te lopen. Ik had het eerst niet eens in de gaten, omdat je door de wind vrij weinig hoorde en ik alleen gefocust was op vooruit komen. Na een paar honderd meter ging hij vlak voor mij lopen, zodat ik wat uit de wind liep. Top! Samen zijn we zo het strand over gegaan, om en om voorop. We kwamen er ook steeds beter in, want in plaats van dat het tempo terug liep, liepen we juist steeds sneller. Meneer met het oranje/zwarte petje, bedankt! Het was echt tegen de wind in beuken en het was heerlijk :-D

bosloop AV Castricum   bosloop AV Castricum

8 – 10 km

Na vier km gingen we het strand bij Heemskerk af en liepen we weer richting Castricum. Voor ongeveer 3 km is dit een vrij rechte weg, evenwijdig aan het strand en hier hadden we dus lekker windje mee! M’n snelheid ging daardoor ongemerkt omhoog. Ik had en wind mee én de ondergrond was verhard. Het liep daardoor heel lekker, alleen hield ik me niet echt meer aan m’n schema om rustig te lopen.

bosloop AV Castricum

11 – 15 km

Na ongeveer 11 km gingen we weer de bospaadjes op. Hierdoor minderde m’n snelheid automatisch iets. Prima! Voor m’n gevoel kon ik wel wat harder, maar dat deed ik dus bewust niet. In de verte liepen twee mensen op wie ik langzaam aan het inlopen was. Aan de ene kant dacht ik, ik zet even aan zodat ik ze straks voorbij kan gaan, maar aan de andere kant hield ik mezelf voor dat het niet nodig was. Het was tenslotte m’n doel om lekker relaxed te lopen. Dus dat deed ik en het ging echt fijn.

bosloop AV Castricum

De finish

Langzaamaan werd ik door een andere vrouw ingehaald, maar dat wilde ik natuurlijk niet net voor de finish laten gebeuren ;-) Dus de laatste 300 meter heb ik wel nog even aangezet, zodat ik niet nog vlak voor het einde ingehaald zou worden. Vlak voor de finish doe je nog een half rondje over de baan, dan gaat het sowieso allemaal wat gemakkelijker. Met een sprintje klokte ik uiteindelijk een tijd van 1.33.35. Dik tevreden!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s