Raceverslag: Bosloop AV Castricum

strand- en duinloop AV Castricum

In de winter vindt bij de plaatselijke atletiekvereniging altijd een aantal bosloopjes plaats. De start is op de atletiekbaan en de finish ook en de routes lopen over het strand en door het duin. Je kunt vaak kiezen uit een korte afstand van ongeveer vier/vijf kilometer en twee iets langere afstanden. Leuk dus! Gisteren was het eerste loopje en ik deed mee aan de 8,8 kilometer!

Van te voren twijfelde ik een beetje of ik mee zou doen. Ik had het loopje wel in de planning staan, maar me nog niet ingeschreven. Op zich is het lekker dat je op de dag zelf kunt bepalen of je mee gaat doen, maar je hebt dan ook geen stok achter de deur en er een luie zondagochtend van maken klinkt dan best aantrekkelijk ;-) Maar goed, ik wist mezelf te motiveren en daardoor was ik om 10.15 uur bij de atletiekbaan.

Een bosloop bij AV Castricum is niet een heel groot evenement, maar het is wel altijd gezellig druk. Zo ook nu. Ik kon me rustig inschrijven en m’n spullen in de kleedkamer leggen. Toen het bijna kwart voor elf was, was het tijd om naar de start te lopen. Vaak heb ik wel een strategie, maar die had ik nu absoluut niet. Gewoon heel relaxt lopen. Daarom was het ook niet nodig om helemaal voor in het startvak te gaan staan. Ik heb wel altijd het idee dat er redelijk geoefende lopers aan meedoen, dus ik wilde ook niet helemaal achteraan starten ;-) Anders zou ik ook zeker weten als laatste finishen ;-)

strand- en duinloop AV Castricum   strand- en duinloop AV Castricum

Startnummer is binnen!

Net na kwart voor elf klonk het startschot en in de aanwezigheid van de verse kruitdampen begon iedereen aan zijn of haar race. De eerste paar 100 meter verliepen over de atletiekbaan. Ik startte veel te snel, zo’n 5.25 min./km, maar nog werd ik aan alle kanten ingehaald. Van mijn strategie om niet helemaal als laatste deelnemer de race te lopen, was weinig meer over ;-) In de achterhoede liep ik rustig verder, m’n pace had ik ondertussen laten zakken naar een voor mij respectabele snelheid. Ik voelde dat mijn benen nog wat stijf waren. Misschien van gisteren, toen ik een hele leuke workout van Perry Sport i.s.m. Stadswild in Amsterdam deed. Of nog van de marathon, die twee weken geleden was. Of een combinatie. Hoe dan ook, ik moest er dus even inkomen.

strand- en duinloop AV Castricum   strand- en duinloop AV Castricum

Klaar voor!

Na ongeveer 3 km moesten we de heuvel richting het strand op. Dat was pittig! Ik werd ook nu weer door andere lopers ingehaald. Ik zag dat achter mij nog een stuk of 6 mensen liepen (later bleek dat daarachter nog meer mensen liepen, maar die kon ik toen op dat moment niet zien). Op zich maakt het natuurlijk helemaal niet uit waar je loopt, als je maar lekker gaat! Maar toch is het een psychologisch dingetje ;-) Gelukkig kwam ik er wel steeds beter in! Het strand was vlak en het was laag water, dus het was goed te doen. Na bijna 5 km moesten we het strand weer af. De klim die je hierbij moest maken, redde ik niet rennend. Dus wandelend omhoog en ook wandelend weer naar beneden om te voorkomen dat ik zou struikelen of 10 kg zand in m’n schoenen zou moeten meesjouwen.

strand- en duinloop AV Castricum   strand- en duinloop AV Castricum

Over het strand en d.m.v. een steile klim het strand weer af. 

Daarna kwamen we op een stuk verharde weg. Eerst nog even een klein stukje stijgen en daarna ging de weg naar beneden. Dat ging top! Ik had het idee dat ik minder stijve benen had en dat het lopen iets makkelijker ging. In de verte zag ik wat andere lopers gaan, op hen focuste ik me. En het lukte me zowaar om steeds dichterbij te komen, aan te haken en vervolgens van hen weg te lopen. Ik moest er wel echt voor werken, dus heel relaxt was het op dat moment niet meer, maar het lopen gaf wel voldoening.

strand- en duinloop AV Castricum   strand- en duinloop AV Castricum

Tevreden met m’n tijd! Lekker gelopen en genoten :-)

Na ongeveer 7 km stond een drinkpost. Omdat ik nog maar 1,8 km hoefde, besloot ik door te rennen. Ik twijfelde wel een beetje, want van water krijg ik altijd weer wat nieuwe energie, maar goed, ik was er bijna! De laatste paar 100 meter gingen weer over de baan. Dat voelt zo fijn, als je net over bospaadjes en over het strand hebt gerend. Ik kon er een laatste sprint uitknallen en uiteindelijk kwam ik in 56.15 minuten over de finish. Prima, tevreden!


Een reactie op “Raceverslag: Bosloop AV Castricum

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s