Stedentrip Kopenhagen

stedentrip Kopenhagen

Zoek je nog een leuke bestemming voor een korte stedentrip? Overweeg dan eens Kopenhagen! De stad heeft mij in positieve zin verrast, ik vond het echt leuk! Wat is leuk om te doen, waar kun je lekker eten en wat kun je beter overslaan? Mijn ervaringen deel ik hier!

Denemarken trok mij nooit zo heel erg. Mijn voorstelling van het land was dat het heel erg vlak zou zijn (net als bij ons) en dat het er veel regent. Vlak is het er inderdaad, maar het is zeker geen saai land. En Kopenhagen al helemaal niet! Ik ben al in meerdere Europese steden geweest, maar Kopenhagen ontbrak dus nog op dat lijstje. Ik vind de stad uniek, niet echt te vergelijken met andere steden in Europa. Het centrum is vrij compact, zodat alle bezienswaardigheden goed te bereiken zijn. Wel is het vrij prijzig, dat is iets om rekening mee te houden.

Een hotel of airbnb?

Wij sliepen in een airbnb. We waren met de auto dus het leek mij handig om een airbnb uit te zoeken waar je ook de auto makkelijk kwijt kon. Verder vond ik het fijn wanneer de airbnb bij een park lag, zodat we gemakkelijk de hardloopschoenen aan konden trekken. Via de site van airbnb was er genoeg keus. Wat me wel opviel was dat veel airbnb’s die werden aangeboden een gedeelte van een huis waren waar de eigenaren zelf ook woonden. En dat je dus de badkamer en het toilet moest delen. Als je wat meer op je privacy gesteld bent, dan kan ik me voorstellen dat je voor een hotel kiest, maar de hotels zijn meestal wel iets prijziger. Een airbnb is daarnaast een leuke manier om in contact te komen met de locals. Die van ons lag naast het Valby Park en we konden de fietsen van de eigenaresse lenen. Op die manier konden we gemakkelijk naar het centrum toe en ons verplaatsen. Ideaal!

Wat is er te doen?

* Leen of huur een fiets en verken op die manier dus de stad! Heel makkelijk en alles is goed op fietsafstand. Lopend zou het misschien net iets te ver zijn. Kopenhagen is een fiets vriendelijke stad met veel brede fietspaden. Er is ook een metro, maar daar hebben wij dus geen gebruik van gemaakt. Veel te leuk om tijdens het fietsen iets van de stad mee te krijgen!

stedentrip Kopenhagen

* In een park ten noorden van het centrum staat het symbool van Kopenhagen: het beeld van de kleine zeemeermin. Niet heel groot, maar omdat het zo bekend is, toch leuk om even gezien te hebben. Als je pech hebt stopt er wel net een touringcar vol met Japanners en is het dringen geblazen ;-) Je kunt na het bekijken van het beeld nog even door het park struinen en het Anglicaanse kerkje bezoeken.

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

* Ga naar Nyhavn (nieuwe haven). Zeker als het mooi weer is, is dit een leuk stuk. In deze haven zitten ontzettend veel restaurantjes met terrasjes die op het water uitkijken. Heerlijk om daar te genieten van wat drinken en wat eten en ondertussen mensen te kijken.

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

* Rosenborg Slot is leuk om heen te gaan. Eromheen ligt een mooi park waar je op een mooie dag even heerlijk kunt uitrusten. Je hebt een goed uitzicht op het kasteel. Je kunt het kasteel ook bezoeken, maar dat hebben wij niet gedaan. Mocht je dat wel doen, dan kun je de Deense kroonjuwelen bewonderen.

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

Bij de slotgracht staan trouwens twee leeuwen waar wel een leuk verhaal achter zit. Je ziet bij de ene leeuw duidelijk dat zijn kop er een keer af is gehaald. Vroeger had die leeuw een open bek en soldaten vonden het leuk om daar munten in te gooien die vervolgens in het beeld terecht kwamen. Op een gegeven moment bedachten twee soldaten dat daar dan een hoop geld in moest zitten en zij hakten de kop van de leeuw eraf. Helaas pakte het niet goed voor ze uit, want als straf werden ze zelf onthoofd… De kop van de leeuw werd teruggeplaatst, maar de mond werd dichtgemaakt! De andere leeuw heeft nog wel een open bek, maar door de tong was het niet mogelijk om er muntjes in te werpen. De tong zit deels los en het verhaal gaat dat de koning onder de tong de sleutel van het kasteel verstopte voor zijn maîtresse ;-)

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

* Een ander paleis dat je kunt bezoeken is Amalienborg. Wederom zijn wij niet naar binnen gegaan, maar we zijn er wel langs gelopen. Om 12.00 uur vindt de wisseling van de wacht plaats. De wacht zorgt ervoor dat je niet te dicht bij het paleis komt, want als je dat wel doet, word je niet zo vriendelijk en uiterst dringend verzocht om een stap naar achteren te doen ;-)

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

* Als je van winkelen houdt, kun je je hart ophalen in één van de langste winkelpromenades van de wereld: de Strøget. Dit zijn verschillende winkelstraten achter elkaar. Je vindt er bekende winkelketens zoals Zara, H&M en Vero Moda, maar ook wat onbekendere Deense zaakjes. Ook als je niet van winkelen houdt, is de straat leuk om doorheen te lopen, want je vindt er vele straatartiesten en je kunt in één van de kroegjes een drankje doen.

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

Waar kun je lekker eten?

Ik hou van lekker eten, dus als een stad dat kan bieden, is het al snel goed ;-) En in Kopenhagen kun je zeker lekker lunchen en dineren! Het bekende smørrebrød (een snee (rogge)brood dat rijkelijk is belegd) heb ik eigenlijk niet eens geprobeerd, maar ik wel andere lekkere dingen gegeten!

* In de wijk Frederiksberg zit Krøgers Familiehave, een beetje een Duits uitziend restaurantje waar ze naar eigen zeggen traditioneel Deens eten verzorgen. De eerste avond kwamen wij hier terecht, omdat we toen geen zin hadden om helemaal naar het centrum te fietsen. Het was op een maandagavond en er waren best wat tafeltjes bezet, dus dat moest een goed teken zijn. En we hebben heerlijk gegeten! Een aanrader is de hamburger (zorg wel voor een lege maag, want het is echt een huge burger) en de zalm. De groenten waren niet echt om over naar huis te schrijven, maar de patatjes waren daarentegen wel weer erg lekker!

* In Nyhavn zit NyhavnC. Ze hebben een aantrekkelijke kaart en wij kozen voor de nacho’s met kaas en guacemole. Super lekker, maar ook super veel! Van één portie kun je gemakkelijk met twee of drie personen eten.

stedentrip Kopenhagen

* Vanuit Nyhavn kun je met een voetgangersbrug naar de overkant. Daar zit een voormalige papierfabriek waar nu een foodmarket in zit. Het is er vrijwel iedere avond druk, met veel locals. Ze hebben er een ruime keus in eten, ik had zelf bij het Marrokaanse standje een heerlijk Marrokaans platbrood met humus, kip, spinazie en tzatziki. Maar je kon er ook Braziliaans eten kopen, surf en turfburgers, Koreaans eten, etc. Binnen in de hal staan tafels waar je kunt zitten, maar buiten ook. Als je mazzel hebt is er een ligstoel vrij en kun je genieten van een mooie zonsondergang langs de kade. En dat allemaal onder het genot van een lekker muziekje.

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

* Gek op foodmarkets? De Torvehallerne is er nog één. Je vindt hier verschillende standjes met erg lekker eten. Vis, vlees, je kunt er van alles krijgen.

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

Palaeo heeft hier ook een kraam. Bij deze stand koop je Paleo-proof eten. Het is niet zo dat ik per se volgens het Paleo dieet wil eten, maar dit is wel een aanrader! Je kunt kiezen uit een ei-wrap of salade. Er zijn dan een aantal standaard vullingen, maar die kun je nog aanvullen met zelfgekozen toppings. Ik had een wrap met spinazie, zalm, avocado en granaatappelpitjes. En een lekker ananas-aarbei-appel sapje.

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

* In de wijk Vesterbro zit het voormalige Meat District. Veel slachterijen zijn nu omgebouwd tot restaurantjes en cafeetjes waar je heerlijk kunt eten. Wij aten bij Kødbyens Fiskebar. De blauwe mosselen, gekookt in appel cider met cremesaus waren top! Aanrader!

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

Zijn er ook minder leuke dingen?

Pretpark Tivoli staat hoog op de to do lijstjes als je naar Kopenhagen gaat. Als je van pretparken houdt of als je kleine kinderen hebt, dan zul je het ook zeker wel naar je zin hebben, maar ik vond het geen ‘must do’. Je betaalt ten eerste 110 Deense kronen om het park in te gaan. Dan moet je beslissen of je een unlimited ride card voor 220 Deense kronen wilt hebben of per attractie wilt betalen. De leukste attracties kosten al gauw 75 Deense kronen. En zoveel spectaculaire attracties waren er nu ook weer niet. De attracties van 25 of 50 kronen waren niet echt de moeite waard voor volwassenen. Het park zelf vond ik ook wat verouderd. De gebouwen konden wel een likje verf gebruiken bijvoorbeeld. Het was er overigens wel super druk. Wij zijn in de achtbaan en de zweefmolen (die gaat zo’n 80 meter hoog, dus je hebt een goed uitzocht over de stad, geweest, maar hebben het daarbij gelaten.

stedentrip Kopenhagen   stedentrip Kopenhagen

Al met al is Kopenhagen dus echt leuk voor 2-3 dagen, maar je kunt je er ook nog wel langer vermaken. Er is namelijk nog veel meer te doen. Wat te denken van een rondvaart, diverse musea bezoeken, naar de Carlsberg brouwerij, de Botanische tuinen bij Rosenborg Slot, met lekker weer een duik in de haven nemen etc. etc.! Dus wie weet kom ik hier nog wel eens terug :-)


3 reacties op ‘Stedentrip Kopenhagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s