Een blessure, en nu?

blessure hardlopen

Een blessure. De angst en nachtmerrie van iedere loper. En ook ik heb er nu mee te maken :-( Hoe goed ik het ook geprobeerd heb op te bouwen en te doseren, ik word helaas niet overgeslagen. In mijn geval heb ik last van geïrriteerd kraakbeen. Nou, niet alleen m’n kraakbeen is geïrriteerd kan ik je verzekeren! Ik baal enorm. Tja, en hoe nu verder?

Het hardlopen nam ik eerst een beetje vanzelfsprekend. Je trekt je schoenen aan en gaat erop uit. Nu ik al een paar weken niet fijn loop, weet ik dat het dus helemaal niet zo vanzelfsprekend hoeft te zijn om zonder zorgen te kunnen lopen. Heb ik afgelopen twee jaar mazzel gehad dat ik zonder blessures ben doorgekomen? Heb ik nu dingen anders gedaan waardoor ik nu met een blessure te kampen heb? Ik probeer er zo goed mogelijk achter te komen om er vervolgens hopelijk sterker uit te komen.

De irritatie is eind juli ontstaan. In mei heb ik na mijn marathon beduidend minder kilometers gelopen. In juni kwam ik echter wel weer op dreef. Gewoon omdat ik het leuk vind! Op een gegeven moment begon ook m’n marathontraining weer. En aangezien ik vakantie had, kon ik ook wat vaker lopen. Ik hield me keurig aan het opbouwen van het aantal kilometers per week, maar de kilometers waren wel over meer keer per week lopen verdeeld. Eerst liep ik gewoon niet meer dan 3 keer per week hard. In juli heb ik bijna iedere week 4 keer gelopen. Misschien toch even te veel voor mij? Dit hoeft niet per se de oorzaak van m’n blessure te zijn, maar ik heb zelf het idee dat het er wel mee te maken heeft. In m’n overzicht zag ik dat ik op een gegeven moment zelfs 5 keer in de week had gelopen. Goh, echt? In m’n enthousiasme had ik het helemaal niet door. Maar ik denk dat ik op die manier toch iets teveel van mezelf gevraagd heb. Hoe leuk ik het ook vind, ik moet luisteren naar m’n lichaam.

Tja, en nu moet ik daar dus de consequenties van ondergaan. Even heel rustig aan doen. Gelukkig heb ik voor mijn gevoel wel een top fysio die me goed behandelt. Doel nummer één wordt weer fijn en zonder pijn kunnen lopen. En hoe zit het met de geplande runs? De Afsluitdijk Open van 32 km, de Dam tot Damloop en uiteraard de marathon? Daar durfde de fysio nog niet veel over te zeggen. De Afsluitdijk Open komt waarschijnlijk te vroeg… :-( Of ik de marathon ga halen bekijken we over een paar weekjes. We zullen dan ook even naar het schema gaan kijken. Super balen natuurlijk, maar inmiddels ben ik ook wel op het punt aangekomen dat ik het liefste gewoon weer lekker zonder pijn wil kunnen rennen. Dat is het belangrijkste!


8 reacties op ‘Een blessure, en nu?

  1. Heel erg balen Irene rust houden is zo moelijk en ook pijnlijk om runs af te moeten zeggen. Maar je herstel is het belangrijkst. Na mijn knie blessure van 2 maanden liep ik mijn snelste tijd op de halve. Rust vond mijn lichaam toch best fijn denk ik ;). Het komt wel weer goed maar leuk is anders. Take care! Lieve groetjes Esther

    Like

    1. Het is inderdaad balen, juist als je net zo lekker in een trainingsprogramma zit! Maar weet ook dat goed herstel nu het belangrijkste is. Ben heel benieuwd. M’n fysio heeft zowel de Afsluitdijk als de marathon nog niet afgeschreven, ze was namelijk afgelopen maandag vrij positief over hoe ik reageer op de oefeningen. Ga zo een rondje van een half uur proberen en dan vrijdag weer heen. Hou je op de hoogte! X

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s