Grote races versus kleinere loopjes

IMG_9083

Natuurlijk vind ik het heerlijk om hard te lopen, maar hardloopevenementen motiveren mij ook enorm om te gaan trainen. Afgelopen periode heb ik aan een aantal leuke loopjes meegedaan, zoals de 10 km in Amersfoort, de Marquetteloop en de Brooks 10K Champions run. En er staan voor na de zomer ook alweer leuke dingen op de planning. De Afsluitdijk Open, de Dam tot Damloop en de marathon van Amsterdam. Genoeg races op het programma dus! Sommige loopjes zijn kleinschalig, andere lopen zijn veel groter. Wat zijn nou de voor- en nadelen van kleine en grote wedstrijden in mijn ogen?

Het voordeel van grotere evenementen vind ik vaak dat het goed georganiseerd is. Je krijgt je startnummer thuis gestuurd bijvoorbeeld (oke, bij een marathon moet je vaak wel je nummer ophalen, maar zo’n expo vind ik dan ook wel weer leuk ;-) ), je kunt kleding makkelijk afgeven en als het goed is worden er genoeg wc’s geplaatst. Bij kleinere loopjes is de organisatie meestal ook wel prima, maar dan moet je bijvoorbeeld je startnummer zelf ophalen (van te voren of ter plekke, wat kan zorgen voor stress omdat je niet de enige bent die het nummer nog moet ophalen…) of er is geen speciale ruimte waar je je kleding kunt achterlaten Bij echt kleinschalige loopjes kun je de kleding vaak wel in een kleedkamer achterlaten, maar dan moet je er wel op letten dat je geen waardevolle spullen meeneemt. Een ander voordeel van de grotere evenementen vind ik dat er vaak ook een heel programma omheen is. Er staat muziek langs de kant van de weg bijvoorbeeld en meestal zijn er ook veel toeschouwers. Er is gewoon veel sfeer en dat kan je net even door de loop heen trekken! Dat is bij de kleinere loopjes uiteraard veel minder.

Brooks 10K Champions Run   Brooks 10K Champion Run

De Brooks 10K Champions Run in Amsterdam

Een voordeel van een kleinschalige loop vind ik echter wel dat het heel toegankelijk is. Vaak kun je je op de dag zelf nog inschrijven, dus als je ter plekke bedenkt dat je mee wilt doen dan kan dat. Er is bij de kleinere loopjes ook altijd genoeg ruimte op het parcours. Geen moeilijke inhaalmanoeuvres, fijn! Een ander voordeel is dat het inschrijfgeld meestal niet zo hoog is. Als ik voor een kleinschalige loop kies, dan is die vaak dichtbij huis. Lekker makkelijk, geen lange reistijden!

IMG_8354   hardlopen Tata Steel Marquetteloop

De Marquetteloop

En wat loop ik nu het liefste? Moeilijke keuze. Meestal zie ik de kleinschalige loopjes als een soort trainingsrondje. Wel een gezellig trainingsrondje waar ik extra gemotiveerd voor ben. De grotere wedstrijden zijn vaak het einddoel waar ik daadwerkelijk voor train. Maar uiteindelijk vind ik alles eigenlijk leuk om te lopen, dus ik wissel het lekker af!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s