Een pas op de plaats…

hardlopen

In juni liep ik 154 km. Een record! Nog nooit had ik in een maand zoveel kilometers gelopen. Heerlijk ging het en dan moest mijn marathontraining nog beginnen! Ik zat in een goede flow, dus ik had er vertrouwen in. Zeker toen mijn vakantie ook nog eens begon. Ik zou nog meer tijd hebben om hard te lopen en tussendoor goed uit te rusten. In plaats van drie keer trainen, zou ik regelmatig vier keer kunnen trainen. Helemaal top! Toch?

Tja, dat is dus de vraag. Voor mijn eerste marathon trainde ik drie keer per week en dat ging goed. Ik heb tenslotte de marathon uitgelopen en vond het hartstikke leuk. Zo leuk dat ik me inschreef voor de marathon van Amsterdam. Want dat gevoel wanneer je de finish nadert is fantastisch. Dat wil ik nog een keer meemaken!

In het trainen had ik heel veel zin. Lekker in de zomer lopen en niet in de winter! Met de marathontraining begon ik begin juli, zo’n 15 weken van te voren. Redelijk op tijd, maar dat moest ook wel met de vakantie ertussen. In de vakantieweken dat ik thuis zou zijn, wilde ik vier keer trainen en wanneer ik op vakantie zou zijn zou ik wel gaan hardlopen, maar niet volgens een schema.

De eerste trainingsweek ging goed. De week ervoor had ik i.v.m. alle festiviteiten rondom het EK atletiek meer dan drie keer gelopen, dus ik begon rustig. Ik merkte namelijk wel dat die verhoogde hardloopintensiteit in m’n benen ging zitten. Maar goed, so far so good. In de tweede week liep ik vier keer, waaronder een duurloop van 25 km over voornamelijk zandpaadjes. En zoals je misschien wel hebt gelezen, kreeg ik die avond een beetje last van m’n linkerknie. Niet heel veel pijn, maar wel wat irritatie. Ik weet het gelijk aan de zandpaadjes, maar begon me ondertussen af te vragen of die alleen de boosdoener waren. Zou het misschien ook kunnen komen doordat ik afgelopen periode gewoon veel meer kilometers had gemaakt dan ik eigenlijk gewend was?

Ik vind hardlopen echt heel erg leuk, dus ik doe het dan ook graag, maar wat ik nog veel leuker vind is wanneer ik blijf gevrijwaard van blessures. Een algemene stelregel is om per week niet meer dan 10% meer te lopen dan de week ervoor en af en toe ook eens een rustigere week in te plannen. En natuurlijk om goed naar je lichaam te luisteren. Ik denk dat m’n knie nu aan de bel trok dat ik het misschien even iets rustiger aan moest doen. Daarom heb ik de daarop volgende twee interval loopjes geskipt en in plaats daarvan twee rustige rondjes gelopen met wat minder kilometers. Vervolgens ben ik nu op vakantie. Uiteraard met hardloopschoenen, maar niet om serieus te trainen. Helaas heb ik door m’n knie minder gelopen dan ik wilde. De irritatie neemt af, maar niet snel genoeg naar mijn zin… Ik heb bijna een hele week niet gelopen en ik had het idee dat het toen ook echt wel weer ging, maar na 1 rondje merkte ik dat ik weer een par passen achteruit had gezet :-( Dus tja, wat is nu wijsheid.

Als ik straks terugkom van vakantie zal ik niet gelijk weer vier keer in de week gaan trainen. Zeker omdat sommige marathontrainingen al heel veel kilometers bevatten. Ik ga gewoon lekker drie keer per week lopen, dan gaat het ook goed komen weet ik uit ervaring :-) En ik zal pas weer voluit gaan trainen als de irritatie volledig verdwenen is. De eerste stap is in ieder geval een bezoekje aan de fysio brengen. Ik ben heel benieuwd wat zij zegt. En dan hoop ik dat ik straks heel ben en genoeg kilometers heb kunnen maken om de marathon te kunnen lopen! En zo niet, dan ga ik daar dan wel weer over nadenken! I’ll keep my vingers crossed!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s