Hardlopen op Curaçao

Curaçao

De meeste mensen gaan naar Curaçao voor het lekkere weer, de mooie stranden en de heldere zee. Ik uiteraard ook wel, maar de hardloopschoenen gaan ook altijd mee op vakantie! Zo ook naar Curaçao. Vorig jaar en dit jaar jaar heb ik samen met toppers Remco en Arnaud drie rondjes gedaan die de moeite zijn als je eens op Curaçao bent en je houdt van hardlopen!

Ten eerste even iets over wat je mee moet nemen als je gaat hardlopen op Curaçao. Het is er warm, erg warm, dus neem water mee! Start als het kan vroeg in de ochtend, dan heb je iets minder last van de warmte. Oh, en smeer je in! Het verkleuren gaat nogal hard op Curaçao. Ook is het handig om een telefoon mee te nemen. Als je de app ForeverMap download, kun je de kaart van Curaçao erop zetten. Op die manier kun je offline toch je positie en route bekijken en weet je waar je heen moet. Erg handig, ik spreek uit ervaring ;)

Oké, dan het hardlopen. Want dat is erg leuk om te doen! Het eerste rondje is ongeveer 10 km en start bij de zoutpannen van Jan Thiel. Er loopt een pad om het meer heen wat je kunt volgen. Volgens mij is het pad vanaf verschillende kanten te benaderen. Het pad is smal en gaat op en neer en is een echt trailrunning pad. Wij zijn aan de noordkant het pad op gegaan en zijn toen naar de zee gelopen. Bij zo’n loopje gaat het absoluut niet om snelheid, want we staan regelmatig stil om van het uitzicht te genieten. Hoe dichter je bij de zee komt, hoe meer stenen je op het pad tegenkomt. Let dan goed op als je loopt en ga niet (net zoals ik :-P ) onderuit. Pijnlijk! Op een gegeven moment waren we op drie kwart van het rondje en toen zagen we het pad niet meer. We hebben toen een lus langs de gevangenis en door een woonwijk van Curaçao gemaakt en uiteindelijk konden we het pad weer op (hier kwam de app dus goed van pas!). Wanneer je door een woonwijk rent, moet je rekening houden met veel blaffende honden. Gelukkig zitten ze allemaal achter een groot hek, maar toch was ik blij toen we het natuurgebied weer in gingen. Bij het meer loop je over een geweldig pad en heb je een grote kans om flamingo’s te spotten. Super leuk! Mocht je een iets korter rondje willen doen, dan kun je altijd halverwege afsnijden en over de aangelegde paden naar de overkant gaan.

zoutpannen Jan Thiel Curaçao   hardlopen Curaçao

Uitzicht over de zoutpannen en mooie paadjes om te lopen

zoutpannen Curaçao   zoutpannen Jan Thiel

Flamingo’s in de verte!

hardlopen Curaçao   Zoutpannen Jan Thiel Curaçao

Lopen langs de gevangenis en door het droge stuk van het meer

Zoutpannen Jan Thiel Curaçao   Zoutpannen Jan Thiel Curaçao

De zoutpannen vanaf de andere kant en deze doet het waarschijnlijk niet meer :-P

Rondje nummer twee gaat ook langs de zoutpannen van Jan Thiel. Wij vertrokken vanaf Marbella Estate, waar wij een huisje hadden. Eerst loop je via de hoofdweg naar het strand van Jan Thiel. Als je de weg helemaal doorloopt, kun je in de hoek een onverhard pad op. Dit pad voert je weer naar de zoutpannen van Jan Thiel. Op gevoel moet je even wat weggetjes volgen. Er staan wel wandelingen aangegeven, maar vaak ontbreken de markeringen bij splitsingen. Desondanks kun je de weg er prima vinden hoor. Via de paadjes in de zoutpannen loop je het park weer uit. Afhankelijk van het aantal zijweggetjes dat je neemt, is dit een rondje van ongeveer 8 km.

hardlopen Curaçao   hardlopen Curaçao

Stukje trailrunning (hier was het pad nog breed, later werd het veel smaller en ongelijkmatiger) en wederom langs de zoutpannen

Het derde rondje dat we hebben gelopen start op de Caracasbaaiweg. Je kunt starten waar je wilt en deze weg uitlopen naar de Caracasbaai. Vanaf ons logeeradres is het een rondje van ongeveer 9 – 10 km. Je loopt via de Caracasbaaiweg naar het schiereiland waar Fort Beekenburg staat. Uiteraard kun je ook pas bij het fort beginnen met lopen. Het schiereiland zijn wij vorig jaar helemaal rondgelopen, dit jaar niet. Op google maps staan geen paadjes, maar deze zijn er wel degelijk. Goede trailrunning dus! Aan de noordkant van het schiereiland gaat het de hoogte in. Je kunt deze berg/cliff beklimmen, het is even goed zoeken naar een pad, maar als je die eenmaal gevonden hebt en boven bent, heb je een prachtig uitzicht over het Spaanse water! Dat beklimmen van die berg deden we overigens niet rennend, maar gewoon wandelend. Dat was al uitdagend genoeg. Op een gegeven moment, toen we bijna boven waren, werd het pad wel erg dicht begroeid en vroegen we ons af of we wel verder konden, maar dat kan dus wel. Op de terugweg zijn we langs Fort Beekenburg zelf gelopen en hier kun je gratis in. Vlakbij staat een oud gebouw waar vroeger de zieken in quarantaine werden gehouden. Het gebouw is nu leeg, maar je kunt het nog wel betreden. Echt een beetje gevoel van urban exploring ;-)

hardlopen Curaçao   hardlopen Curaçao

Langs het strand van de Caracasbaaiweg en verder door het wat ruigere landschap

hardlopen Curaçao   hardlopen Curaçao

Yeah, de top gehaald! En een prachtig uitzicht

hardlopen Curaçao   hardlopen Curaçao

Stukje Urban exploring ;-) en het uitzicht vanaf het fort

Mocht je dus een keer op Curaçao komen en je houdt ook van hardlopen, dan is dat zeker aan te raden om te doen! Wellicht zijn er op het eiland nog meer plekken die hardlopend leuk zijn om te ontdekken, deze twee kan ik in ieder geval aanbevelen!

Advertentie

2 reacties op ‘Hardlopen op Curaçao

  1. Wat leuk de info die je geeft, precies wat ik zocht. Tot nu had ik alleen gehoord dat hardlopen onmogelijk en levensgevaarlijk is op Curacao, maar jouw verhaal bewijst het tegendeel. Bedankt!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s