Mijn marathon schema

IMG_6651

Het zit erop. De Düsseldorf marathon is klaar! Wat een ervaring was dat zeg. Ik heb zó ontzettend genoten van de race. Het ging eigenlijk vrij gemakkelijk als ik er nu op terug kijk. Tuurlijk, ik had het tussen kilometer 33 en 39 echt wel zwaar, maar de man met de hamer ben ik niet tegengekomen.  Ik heb gewoon heel erg genoten!

Ik ben aan dit marathon avontuur begonnen met een zelf samengesteld schema. In de meeste schema’s wordt er per week vier keer hardgelopen. Nu vind ik hardlopen erg leuk, maar vier keer was me in de winter net even te veel. Met drie keer in de week lopen, kon ik 2x overdag lopen (ik ben op woensdag altijd vrij) en 1x ’s avonds. Het avondloopje was altijd mijn korte tempoloop. Ik hou er gewoon niet echt heel erg van om in het donker hard te lopen. Dus ik heb een schema aangehouden waarbij ik drie keer in de week heb hardgelopen en nog één keer per week ben gaan zwemmen of de sportschool in ben gegaan. Op maandag deed ik mijn korte tempoloop, variërend tussen de 5 en 10 km. Op woensdag liep ik mijn lange duurloop en in het weekend deed ik een intervaltraining. Soms liep ik ook een wedstrijd in het weekend en dan wisselde ik mijn intervaltraining en duurloop om of ik verving de intervaltraining door een wedstrijdloop.

Omdat ik in de voorbereidingsfase ook twee vakanties gepland had staan en nog een halve marathon in Berlijn, ben ik ruim op tijd begonnen met trainen. In totaal had ik 16 weken om me voor te bereiden. Het aantal trainingskilometers per week varieerde van 25 t/m 45 km. Niet echt hele lange afstanden zul je misschien denken. Klopt inderdaad. Ik denk dus dat je prima een marathon kunt lopen met wat minder trainingskilometers, maar dan zul je wel je doel moeten bijstellen. Je kunt niet verwachten dat je een toptijd loopt met minder training (tenminste, als je net zoals ik op gevoel een schema maakt). Als het je echt om tijd te doen is, zul je er meer in moeten steken en dan levert het ook meer op.

Aan het begin van mijn trainingsperiode heb ik ook nog het schema ‘de marathonrevolutie’ van Sportrusten, een schema om een marathon met maximaal 14 km trainen te voltooien en het boek ‘Sportrusten voor hardlopers’ aangevraagd. Ik heb het boek grotendeels gelezen en uiteindelijk besloten om dit niet te gaan volgen. Het klinkt aantrekkelijk, maximaal 14 km hardlopen en toch een marathon lopen en het zal voor sommige mensen ook echt geschikt zijn, maar ik wist dat ik ook mentaal zou moeten gaan ervaren hoe het is om zo’n lange afstand te lopen. En dan zou de eerste ervaring niet meteen de marathon moeten zijn. Ik ben ook echt blij dat ik in de voorbereiding een aantal langere duurlopen heb gelopen. Ik vond het heerlijk om te doen, lekker hobbelen met een leuk muziekje op, maar ben mezelf ook echt wel een aantal keer tegengekomen. Ik wist dat ik mezelf ook tijdens de marathon zou tegenkomen, maar dan kon ik in ieder geval nog terugvallen op het feit dat ik al eens 33 km had gelopen en dat ook had gered. Daar kwam nog bij dat met dit schema vier keer in de week getraind moet worden en zoals ik al aangaf, ’s avonds in de winter lopen is niet echt favoriet, dus ja, dat zou dan lastig worden om dit schema te volgen. Nu ik weet hoe het is om 42 km te lopen, is het misschien voor een volgende keer wel geschikt. Zeker als je wat minder tijd hebt in de week. Wie weet, maar ik moet zeggen dat ik ook juist plezier beleef aan de lange duurlopen, dus voor mij is een regulier schema zeker geen straf.

Uiteindelijk ben ik erg blij en trots dat ik de marathon op eigen houtje heb gered. Ik ben vooraf niet overtraind geraakt en had voor mijn gevoel genoeg kilometers gemaakt om met vertrouwen de marathon te starten. Ik wist dat ik geen toptijd neer zou zetten, maar dat was ook niet mijn doel. En eigenlijk vind ik stiekem dat ik wel een toptijd heb neergezet ;-) Ik heb gewoon plezier beleefd aan de trainingen en aan de dag zelf en dat is het belangrijkste! Dus mocht je twijfelen om een marathon te lopen, laat je niet gek maken door alle schema’s, kies iets wat bij je past en begin lekker met trainen. Als je er vertrouwen in hebt en de tijd maakt je niet zoveel uit, dan komt het echt wel goed!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s