Waarom een marathon?

hardlopen halve marathon amsterdam 2015

Nog maar 6 nachtjes slapen en dan is het EINDELIJK zo ver! Mijn allereerste marathon!! Ik schrijf allereerste, zal er dan ooit een tweede komen? Wie weet! Iedereen in mijn omgeving vindt het stoer dat ik 42 kilometer ga hardlopen, maar stiekem verklaren ze me ook wel een beetje voor gek ;-) Wie doet dat nu voor z’n lol?! Nou, ik! Maar waarom ook alweer?

De marathon loop ik op een paar dagen na precies twee jaar nadat ik begon met hardlopen en het hardloopvirus te pakken kreeg. Ik begon met een paar minuten rennen, een paar minuten wandelen en dat max. 3 km. En zie nu waar ik nu ben. Echt, dit had ik twee jaar geleden niet kunnen bedenken!

Ik wilde graag de Dam tot Damloop lopen en 16,1 km leek me toen ver zat. Na die eerste Dam tot Dam vond ik dat nog steeds en toen had ik ook nog niet echt de ambitie om verder te lopen. Ik was eigenlijk al blij dat ik het hardlopen daarna ook nog leuk bleef vinden en trouw iedere week bleef trainen. Tijdens de trainingen vond ik loopjes boven de 10 kilometer ook echt ver! Want jeetje, dan was ik wel meer dan een uur van huis weg! ;-) Ooit een halve marathon lopen? Dacht het niet, veel te veel trainen!

Ik trainde drie keer in de week, maar in het eerste hardloop-winterseizoen werd dat aantal teruggeschroefd naar twee keer per week. Maar goed, ik ging in ieder geval! Loopjes van ongeveer tussen de 5 en 12 kilometer. Heerlijk! En toen werd het zomaar weer april en kreeg ik weer de kans om me in te schrijven voor de Dam tot Damloop. Leuk, zeker leuk, maar toen begon het ergens toch ook wel te kriebelen. Want ja, de Dam tot Damloop was super, maar ik had al eens bewezen dat ik die kon lopen. Dus zou het dan niet tof zijn als ik een nieuwe uitdaging zou stellen?! En voor ik het wist, had ik me ingeschreven voor de halve marathon van Amsterdam.

Mijn focus tijdens de trainingen lag wel op de Dam tot Damloop. Ik had een nieuw schema van internet geplukt met als doel mijn tijd verbeteren. Mijn redenatie was dat als ik dan de Dam tot Damloop ‘redelijk makkelijk’ zou kunnen uitlopen, ik in die maand erna er nog wel vijf kilometer bij kon trainen om de halve marathon te lopen. Het trainen verliep voorspoedig, de Dam tot Damloop liep ik in een PR, dus ik was er klaar voor om verder te trainen voor de halve marathon. En daar hoorde ook een paar keer een lange duurloop van 18/19/21 km bij. Pffff, wat een afstanden vond ik dat! En ik bedacht me gelijk dat trainen voor een marathon niets voor mij zou zijn, want dan zouden de duurlopen nóg langer worden.

Maar ja, toen kwam de dag van de halve marathon. En toen was het ZO leuk!! Ik heb echt genoten van iedere meter die ik liep. Je kunt wel zeggen dat ik die runnershigh toen zeker te pakken had. En gelijk na het finishen van de race, bekroop me de gedachte dat het misschien toch wel leuk, uitdagend en super stoer zou zijn als ik eens een hele marathon zou lopen. Ik was nu al op de helft, dus zou het dan ook niet ideaal zijn om nu door te pakken, door te trainen en me in te schrijven voor een voorjaarsmarathon?

De week na de halve marathon van Amsterdam had ik vakantie en toen ben ik wat research gaan doen naar marathons in het voorjaar. Uiteindelijk kwam ik uit op Düsseldorf. Deze marathon zou passen in mijn hardloopschema, de andere lopen die al gepland stonden en vakanties die al geboekt waren. Ik maakte een schema en begon met trainen. Ik schreef me echter nog niet in, dat durfde ik nog niet… Pas na de eerste duurloop van 30 km kreeg ik er vertrouwen in dat het me misschien wel zou lukken en toen heb ik me ingeschreven.

En nu is het dus bijna zover! Een duurloop van 15 km is inmiddels peanuts ;-) en ik heb er dus ook al lopen op zitten van 25, 26, 28, 30 en 33 km. Uiteraard waren mijn gedachten tijdens die afstanden in eerste instantie wel: wat lang! Eens maar nooit meer! Maar ja, gezien het bovenstaande stukje zegt dat niet al te veel, dus wie weet, wordt dit mijn allerEERSTE marathon!


5 reacties op ‘Waarom een marathon?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s