Raceverslag Zandvoort!

zandvoortcircuitrun

Yeah, gisteren was het zover, eindelijk weer eens een wedstrijdloop! De laatste voor mij was de 10 km tijdens de halve marathon van Egmond, dus het werd wel weer eens een keer tijd. Hoe het gisteren ging lees je hier!

Vorige jaar heb ik voor de eerste keer meegedaan aan de Zandvoortcircuitrun. Toen ik die dag opstond, had ik daar een beetje spijt van… Het kwam namelijk met bakken uit de lucht. Als een verzopen katje heb ik die run gelopen, maar wel gefinisht in een mooie tijd van 1.09.19. De tijd was ik eerlijk gezegd alweer een beetje vergeten, ik kon me alleen nog maar de barre weersomstandigheden herinneren. Toen ik afgelopen week dan ook even ging opzoeken onder welke tijd ik zou moeten lopen om een PR neer te zetten, was ik positief verrast! 1.09.19…… Hmm, best snel eigenlijk! Ik begon te twijfelen of ik deze tijd zou kunnen verbeteren. Afgelopen maanden heb ik mij voornamelijk op de marathon gefocust en de trainingen waren gericht op het uitlopen van lange afstanden en niet zozeer op het verbeteren van mijn snelheid. Ik had uitgerekend dat als ik ongeveer 5.40 min/km zou lopen, ik mijn PR zou verbeteren, dus dat werd mijn doel.

zandvoortcircuitrun 2016   zandvoortcircuitrun 2016

Jeeee, het gaat bijna van start! Aangekomen op het circuit. De eerste lopers mogen al beginnen.

Als ik mijzelf dan die druk op leg, moet ik altijd oppassen niet te snel te starten. De eerste 5 km ging over het circuit van Zandvoort. Lekker breed, dus je hebt weinig ‘last’ van medelopers. Het circuit gaat wat op en neer, maar dat was prima te doen. Ik liep lekker, met gemiddelde rondetijden tussen de 5.16 (m’n allereerste kilometer, van dat niet te snel starten was dus weinig meer over :-P) en 5.42 min/km. Heel netjes dus en lekker op schema! Ik voelde me ook goed en gaandeweg kreeg ik steeds meer vertrouwen.

zandvoortcircuitrun 2016   zandvoortcircuitrun 2016

Eerst even de spullen in de kleedkamer droppen en kijken naar de start van de eerste groep.

zandvoortcircuitrun 2016   zandvoortcircuitrun 2016

Daarna zelf het startvak in!

Na vier kilometer zag ik dat m’n gemiddelde snelheid 5.35 min/km was,  maar ja, toen draaiden we een kilometer later het strand op. Windje in de rug… maar WAT een mul zand! M’n snelheid kon ik hier echt niet vasthouden. Er was nauwelijks een strookje met wat harder zand. Misschien 40 cm, maar de zee stroomde hier ook iedere keer overheen. Sommige lopers gingen dwars door het water, maar het leek me niet echt lekker om dan met zoveel water in de schoenen verder te moeten lopen. Dus ja, toen moest ik veel door het mulle zand lopen. Toen ik na 3 km het strand weer af ging zag ik dat mijn gemiddelde snelheid tot 5.59 min/km was gedaald. En ik wist toen ook gelijk dat een PR er niet in zou zitten… Na het strand kon ik gelukkig wel weer wat snelheid oppikken en de laatste kilometer vloog ik voor mijn doen over het parcours om uiteindelijk in een tijd van 1.10.36 te finishen.

zandvoortcircuitrun 2016   zandvoortcircuitrun 2016

Gehaald!!

Balen dat ik mijn tijd niet heb verbeterd? Ach, ik weet dat als de omstandigheden op het strand beter waren geweest, ik hoogstwaarschijnlijk wel onder de tijd van vorig jaar was gedoken. Dus dat is een schrale troost. En ik moet zeggen, ik heb heerlijk gelopen!! M’n benen voelden goed aan en ondanks dat ik afgelopen maanden nauwelijks aan mijn snelheid heb gewerkt, was ik daar toch tevreden over. Verder waren er weer veel toeschouwers aanwezig, dus dat maakt het ook leuk! Volgend jaar bestel ik gewoon een vlak strand en dan ga ik weer een nieuwe aanval op mijn tijd doen ;-)

zandvoortcircuitrun 2016   zandvoortcircuitrun 2016


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s