Het HOG-fenomeen

Ken je dat, dat je iets heel graag doet, maar op bepaalde momenten kan denken wáárom vond ik het ook alweer leuk?! Zo heb ik heel af en toe last van het HOG-fenomeen. HOG staat voor Hardloop Ontwijkend Gedrag. Heb je hier ook wel eens last van (gehad)?

Het HOG-fenomeen komt vooral opzetten op dagen dat ik wat moe ben of wanneer het buiten heel hard regent. Respect als je dan vrolijk fluitend je schoenen aantrekt en een rondje gaat lopen! Maar goed, ook op die dagen moet er gelopen worden. Althans, ‘moet’… Ik wil het toch ook wel heel erg graag.

Symptomen die horen bij het HOG-fenomeen zijn het lang uitstellen om mijn sportkleding aan te doen, mail checken (ook al heb ik dat het afgelopen half uur al drie keer gedaan en zijn er vast geen nieuwe mailtjes binnen gekomen) en vooral allerlei nutteloze activiteiten ondernemen waardoor de tijd als zand door mijn vingers glipt. Op de ene schouder heb ik een duiveltje dat dingen roept als ‘wat maakt die ene training nou uit’, ‘geniet lekker van een stuk chocola in plaats van een rondje hardlopen’ en ‘dat hardlopen komt wel weer als het mooi weer is’ en op de andere schouder heb ik een engeltje dat heel hard terug aan het roepen is ‘maar hardlopen is zo leuk en je krijgt er zoveel energie van!’

Als het dan uiteindelijk een half uur, uur of soms nog later is en het engeltje aan de winnende hand is (omdat ik me dan realiseer dat ik toch echt de deur uit moet gaan, want anders heb ik écht geen tijd meer) dan trek ik met frisse tegenzin mijn hardloopschoenen aan. Uiteindelijk is dat namelijk het beste medicijn wanneer het HOG-fenomeen op komt zetten. Juist wel gaan!

Altijd voelt het na die eerste meters gelijk goed. Dan maakt die regen niet meer uit. Dan weet ik weer waarom hardlopen zo heerlijk is! Dan weet ik dat ik gewoon altijd de deur uit moet gaan, no matter what. En mocht ik wat vermoeider zijn, dan doe ik het toch gewoon iets rustiger aan! Ik ben nog nooit thuis gekomen dat ik spijt had dat ik ben gegaan, dus zo komt het dat het engeltje steeds een hardere stem krijgt en ik het HOG-fenomeen steeds beter de baas ben!

Zo, en dan ga ik nu een rondje hardlopen. Echt! ;-)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s