Marathon Amsterdam of Rotterdam?

marathon Rotterdam

De grootste marathons van Nederland zijn toch wel Amsterdam en Rotterdam. Dus als je een marathon wilt gaan lopen en je twijfelt tussen deze twee, welke is dan het leukste? Laat ik ze nou allebei gelopen hebben! Hier de voor- en nadelen op een rij :-)

Amsterdam!

+ Starten en finishen in het Olympisch stadion. Do I need to say more?! Je voelt je echt even een topatleet als je het stadion na bijna 42 km binnen komt zetten en een soort ereronde over de baan mag doen. Als het lekker weer is, zit het stadion ook aardig vol met publiek! Wat wel jammer is, is dat het publiek niet heel dicht op de baan zit. Het is daardoor wat lastig om je supporters te spotten, maar he, je zwaait gewoon naar iedereen!

– Het lange stuk langs de Amstel kan wat saai kan zijn. Zeker als je niet zulk heel goed weer hebt. Je moet vijf km heen en vervolgens aan de andere kant van de Amstel vijf km terug rennen… Mocht het flink waaien, dan kun je dus de pech hebben dat je vijf km vol wind tegen hebt. Ook het deel over het industrieterrein is niet heel inspirerend. Door het Vondelpark is daarentegen wel weer leuk!

– Er is wel publiek, maar de marathon leeft in Amsterdam niet zoals in Rotterdam. In Rotterdam staat het (met mooi weer) rijen dik in het centrum, maar dat was in Amsterdam niet zo. Wel gemakkelijk om je supporters te spotten!

+ Amsterdam heeft een leuke expo (oke, dit is wel per jaar afhankelijk), maar in 2016 waren er in ieder geval veel leuke foto mogelijkheden waardoor je al helemaal in de sfeer komt! Wellicht niet het allerbelangrijkste, maar stiekem toch ook wel leuk ;-)

Rotterdam!

+ Er hangt een hele goede sfeer in de stad. Wat een toeschouwers langs de kant van de weg zeg! Vooral in het centrum is het super druk. In het Kralingse bos is het wat rustiger, maar ook daar zijn supporters te vinden en ze hadden er juichschermen opgesteld waar video’s van supporters werden afgepeeld. Heel gaaf!

– Ik vond het parcours niet altijd breed genoeg. In het begin moet je echt inhouden, omdat het zo druk is, of slalommen tussen de mensen. Rotterdam is een drukke marathon, dus er zijn veel mensen die zich over de Erasmusbrug moeten persen. Pas na een paar km verspreid de boel zich een beetje. Het Havenspoorpad is vervolgens ook niet echt breed, maar daarna is het beter te doen.

+ Rotterdam is een voorjaarsmarathon! Dus trainen in de winter wanneer het wat frisser is (oke, ook meer kans op slecht weer, maar dan raak je daar in ieder geval aan gewend mocht het op de wedstrijddag niet lekker zijn). Sommige mensen zullen dit niet echt als een voordeel zien, het is natuurlijk maar net wat je fijn vindt om te lopen.

+ De Erasmusbrug met uitzicht op de skyline van Rotterdam is te gek. Zodra je gestart bent ga je al vrij snel de brug over en ren je het centrum uit. Na ongeveer 25 km komt de brug weer in zicht. Op dat moment is het een stuk minder druk op de brug en ren je het centrum weer tegemoet waardoor je een prachtig uitzicht op de skyline van Rotterdam hebt. De brug op was best pittig, maar ik kon op dat moment niet anders dan genieten!

+ Amsterdam heeft een top finish in het Olympisch stadion, maar in Rotterdam finishen is ook geweldig. De hele Coolsingel staat vol publiek die je de laatste meters aanmoedigt. Kippenvel!

En waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Advertentie

Een reactie op “Marathon Amsterdam of Rotterdam?

  1. Rotterdam. Ik voel me geen topsporter door locatie, alhoewel het Olympisch Stadion wel bijzonder is. Beide locaties bieden geen ruimte om vooraf in te lopen, wat belangrijk is als je voor een tijd gaat. Voor een snelle tijd zou ik een marathon kiezen die kleinschalig is, waarbij de toppers geen voorkeursbehandeling krijgen en het inschrijfgeld niet zo obsceen hoog is (voor Nederlandse begrippen).

    Ik ben benieuwd hoe Tilburg (28 mei 2017, eerste editie) zal zijn. Als je vroeg genoeg had ingeschreven betaalde je 1 euro per te lopen kilometer (42,20 euro voor de marathon). De is tegenwoordig zo’n beetje de norm voor marathons. Rotterdam en Amsterdam zijn twee tientjes duurder, puur omdat het kan, niet omdat het moet. Het kan uiteraard ook voor niks, betaald door sponsoren, zoals elk jaar in Geldrop wordt bewezen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s