De wondere wereld van trailrunning

hardlopen

Zoals ik enige tijd geleden al in mijn blog over mijn doelen voor 2017 schreef, wil ik dit jaar graag een trailrun lopen. Maar goed, wat versta ik dan onder een trailrun? Technisch gezien is een bos- en strandloop ook al een trailrun en dan kun je dus stellen dat ik regelmatig aan trailrunning doe. Want wanneer je off-road, door de natuur loopt, dat ben je aan het trailrunnen. Of dat nu door het bos of in de bergen is. Sommige mensen vinden een trailrun pas een echte trailrun als je kunt spreken van een lange afstand en van verschil in hoogtemeters. Wat heb ik op het oog?

Ik kan heel erg genieten van een groot evenement op de weg, zoals bijvoorbeeld de Dam tot Damloop of de Zevenheuvelenloop. Het is altijd gezellig, er zijn veel toeschouwers en het asfalt zorgt ervoor dat je voor PR’s kan gaan. Maaaaaar, aan de andere kant, geniet ik ook altijd van mijn rondje door het bos. Ik heb het geluk dat ik aan de rand van het duin woon, dus bijna al mijn rondjes gaan daar door heen. Soms over de verharde paden, maar ook vaak over de bospaadjes. Veel van deze paadjes in de directe omgeving heb ik wel gezien en op een gegeven moment heb je ook zo je vaste rondjes. Het gevaar is dan dat je dan niet meer ziet hoe mooi het eigenlijk is om door de natuur te lopen.

En dat heb ik wel altijd als ik ergens op vakantie ben! Het liefste ga ik dan op hardloopschoenen erop uit. Het hardlopen (afstand, tempo) is niet zozeer het doel op zich, maar wel de tocht die ik dan maak. Regelmatig even stoppen en om je heen kijken naar de mooie uitzichten hoort daar ook bij! Daarom lijkt het me dus heel erg leuk om ergens anders eens een trailrun te lopen. Je loopt dan in een omgeving die je nog niet kent, dus dat is dan sowieso leuk. Het gaat me bij een trailrun totaal niet om tijd, maar wel om de omgeving.

Goed, een trailrun dus. Maar waar dan? Aan de ene kant zou ik het liefste gelijk in het buitenland starten. Want zoals ik net al schreef, houd ik van de bergen en de uitzichten. Hoe leuk zou het dan zijn om daar een trailrun te doen! Ik heb op vakantie al eens in de bergen hardgelopen, alhoewel dat korte afstanden waren. Als ik zo eens op internet rondkijk, dan zie ik dat de meeste trails wat langer zijn. En als je in de bergen loopt, ja, dan heb je uiteraard ook die hoogtemeters er gratis bij! Zonder hoogtemeters geen uitzicht ;-) Maar aan de andere kant ben ik ook een beetje bang dat ik dit nog helemaal niet kan. Als ik de plaatselijke heuvel hier op moet dan ben ik al aan buiten adem en smokkel ik vaak door even een paar pasjes tussendoor te wandelen. Laat staan als ik een tocht van 20 km moet maken!

Dan moet ik misschien toch maar gewoon in Nederland starten. En dat hoeft helemaal geen straf te zijn als ik de foto’s op social media zie, gemaakt tijdens verschillende trailruns in ons eigen mooie landje. Gelukkig zijn bij de meeste evenementen ook wat kortere runs, voor als je het een keer wilt uitproberen. Lijkt me ideaal. Of naar België! Toch in het buitenland en meer hoogtemeters, maar niet meteen een hele berg moeten beklimmen. Als ik de trailkalender zo bekijk, dan is er bijna ieder weekend wel ergens een loop, dus dat moet goed komen. Ik denk dat ik eerst eens even ga kijken wanneer ik graag zou willen gaan en dan welke trails er zijn. To be continued!

Doe jij wel eens aan trailrunning? Mocht er een evenement zijn wat aan te raden is, dan houd ik me aanbevolen :-)


3 reacties op ‘De wondere wereld van trailrunning

 1. Hoi Irene,
  Trailruns zijn inderdaad leuk en ook verslavend.
  19 februari vindt de Danikerbosloop plaats (met verschillende afstanden/hoogtemeters). Ik ga deze dit jaar voor het eerst lopen. Modder gegarandeerd bij deze trail.
  1 april is de Caubergtrail in Valkenburg en op 25 mei is de koning van Spanje in Gulpen.
  Check de website maar eens, je kunt kiezen uit verschillende afstanden dus voor ieder wat wils.
  Mocht je nog wat langer willen trainen dan is er op 1 oktober de Alfa trailrun in Thüll. Of op 17 december de Mescherbergloop in Mesch/Eijsden. De keuze is reuze. ;-)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s