Hoe staat het met de geplande doelen?

hardlopen

Halverwege mei, net na de marathon van Düsseldorf en na mijn vakantie op Curaçao heb ik voor mezelf op hardloopgebied een aantal doelen gesteld. Ik vind het namelijk leuk om ergens naar toe te werken. We zijn inmiddels ruim vier maanden verder, dus ik dacht, laat ik eens kijken hoe het met die doelen staat! Heb ik ze al behaald of nog lang niet? En zijn het nog wel realistische doelen? Tijd voor een evaluatie!

Doel 1: Me meer op snelheid dan op afstand richten

Ik schreef dat het me leuk leek om me eens wat meer op snelheid dan op afstand te richten. Ik voel me comfortabel bij een lange rustige duurloop. Intervaltrainingen staan altijd wel op het programma, maar vaak haal ik er niet het maximale uit. Daar wilde ik dus verandering in brengen. Niet omdat het moet, maar omdat ik het wil. Ik wilde wel eens uit die comfortzone stappen. Alleen ja, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan… Want in juni schreef ik me in voor de marathon van Amsterdam! Hoezo minder richten op afstand? Niet echt een optie als je weer een marathon wilt lopen. In mijn nieuwe marathon schema stond wel weer elke week een interval gepland en ik besloot die trainingen wat serieuzer aan te pakken. Dus niet denken, het is wel goed, ik ga snel genoeg. Nee, bij het bereiken van dat punt nog een schepje erbovenop doen. Op zich ging dat goed! En ik had ook het idee dat ik er profijt van had en daadwerkelijk iets sneller werd. Ik liep niet voor niets de Marquetteloop in een PR (14 km in 1.19.09). Maar werken aan snelheid vraagt ook wel wat van je lichaam. In juni en juli liep ik sowieso meer kilometers dan ooit tevoren. En daar gingen m’n knieën tegen protesteren. Op dit moment heb ik de afstand gelukkig alweer behoorlijk kunnen opbouwen, maar de snelheid is even ver te zoeken. Conclusie? Ik denk dat ik anderhalve maand me wat serieuzer bezig heb gehouden met de intervaltrainingen, maar daarna moest ik er noodgedwongen mee stoppen. Nu ligt de focus toch weer op die lange afstand, omdat de marathon nou eenmaal een heel eind is.

Doel 2: Tijdens de Brooks 10K Champions run mijn PR op de 10 kilometer verbeteren

Na het stellen van de hardloopdoelen was Rondje Oudorp de eerste wedstrijd waar ik aan mee zou doen. Ik had daar helemaal geen hoge verwachtingen van mezelf, omdat het eigenlijk weer de eerste serieuze loop na de marathon zou zijn. Daartussen had ik wel wat getraind, maar voornamelijk op Curaçao en dat was meer sightseeing hardlopen. Dus ik dacht in Oudorp weer eens te kijken waar ik stond en dan langzaam weer op m’n oude niveau te komen. Maar toen liep het in ene allemaal heel lekker! En finishte ik in een PR! Goh, het doel van het verbeteren van mijn PR op de 10 kilometer had ik wel heel snel gehaald. En toen verbeterde ik mijn PR nogmaals tijdens de Marquetteloop. Het was een loop van 14 km, maar mijn doorkomst op de 10 km was 55.38! Bijna een minuut van mijn vorig tijd eraf gehaald. Tijdens de Brooks 10K Champions run was het erg warm weer. En aangezien ik net m’n PR goed had aangescherpt had ik niet de illusie daar de tijd nog een keer te verbeteren. Zo ben ik die loop dan ook niet ingegaan. Maar dit doel kan in ieder geval afgevinkt worden!

Doel 3: De Dam tot Dam onder de 1 uur en 30 minuten lopen

Toen ik eind juni zo lekker ging met lopen en m’n looptijden ook steeds sneller werden, dacht ik nog dat het er wel in zou kunnen zitten om de Dam tot Dam binnen anderhalf uur te finishen. Maar dit doel heb ik niet gehaald. Niet een klein beetje niet, maar gewoon dik niet. Waarom ik het niet heb gehaald is natuurlijk wel te verklaren. Een blessure doet je namelijk geen goed en je zal tijd moeten nemen om te herstellen. Ik ben allang blij dat ik hem heb kunnen lopen! En je moet nog iets te dromen over hebben, nietwaar? ;-) Dus wie weet, volgend jaar… :-)

En nu?

Ik hoop nog steeds op de marathon van Amsterdam. Ik sta ingeschreven, maar het moet fysiek wel mogelijk en verantwoord zijn. Mocht het echt niet lukken, dan zet ik het startbewijs om naar de halve marathon. En daarna ga ik me weer eens beraden over nieuwe hardloopdoelen!


2 reacties op ‘Hoe staat het met de geplande doelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s