Berlijn, een topstad!

Berlijn stedentrip

Afgelopen week was ik een aantal dagen in Berlijn! Het hoofddoel van deze trip was het lopen van de halve marathon, maar het zou zonde zijn om niet ook nog verder van deze stad te genieten! In 2013 was ik er al eens geweest, maar ik had er weer ontzettend veel zin in!

Op zaterdag morgen vertrokken we om 7 uur met de auto richting Berlijn. De reis verliep heel voorspoedig en voor ik het wist stonden we in hartje Berlijn (we hebben er iets van 6,5 uur over gedaan, dus dat viel heel erg mee). Van te voren hadden we via Airbnb een appartementje geboekt. We gingen namelijk met z’n vieren heen en dan was dat gewoon een goedkopere optie dan een hotel. Het appartement zat heel dichtbij de start van de halve marathon, dus dat was heel mooi.

IMG_6403   Fernsehturm Berlijn stedentrip

Nadat de sleutel was gebracht en we de auto hadden geparkeerd, gingen we op weg naar de expo om het startnummer op te halen. De zon scheen, buiten bij de expo werd bier verkocht, er waren ligstoelen aanwezig, dus ja, dan is het natuurlijk heerlijk om daar wat te drinken! En zo was de middag snel voorbij.

Berlijn steentrip halve marathon   Berlijn stedentrip halve marathon

De zondag stond in het teken van de halve marathon. Ook toen was het weer een heerlijke dag en nadat we uitgerust en opgefrist waren, belandden we wederom op een terras. Naar hoor ;-) De dag werd afgesloten met sushi! Sowieso hou ik heel erg van sushi, maar helemaal na hardlopen. We konden onze lol op, want het was zo’n all you can eat restaurantje en daar hebben we goed gebruikt van gemaakt :-)

Berlijn stedentrip   Berlijn stedentrip

Maandag besloten we naar concentratiekamp Sachsenhausen te gaan. Natuurlijk niet het meest gezellige uitje, maar wel heel erg indrukwekkend. Sachsenhausen ligt buiten Berlijn. Je kunt er met de auto naar toe, maar ook met de metro. Voor iets meer dan 7 euro heb je een dagkaart waarmee je naar alle zones kunt reizen. Wij zijn met de metro gegaan en dan ben je ongeveer een uur bezig. Vanaf het station naar het kamp is het nog iets van 2 kilometer lopen of je kunt de bus nemen. Het kamp is gratis toegankelijk. Je kunt wel een audiotour kopen voor 3 euro (o.a. in het Nederlands) waardoor je veel meer informatie over het kamp krijgt. Sachsenhausen is in 1936 gebouwd en heeft tot 1945 dienst gedaan als kamp van de Duitsers. Daarna namen de Russen het over en heeft het kamp nog tot 1950 gefunctioneerd. Er is veel vernietigd, maar als evengoed is er ook nog een hoop terug te zien. Er zijn twee barakken waar je in kunt en waar nog originele details zijn terug te vinden, van de keuken is nog veel intact, het pathologisch laboratorium, de cellen van de gevangenis en station Z. De Duitsers besloten op een gegeven moment om station Z te bouwen (waar mensen werden doodgeschoten en waar een gaskamer was). Het station kreeg de naam Z, de laatste letter van het alfabet en de plek waar mensen aan hun einde zouden komen. Als je de audiotour neemt, dan krijg je veel achtergrondinformatie te horen. Heb je de tour niet, dan is er evengoed veel informatie over het kamp te lezen op alle bordjes.

Ik vond het heel indrukwekkend om daar rond te lopen en een idee te krijgen van hoe het er toen aan toe ging. Het is belangrijk dat de plek er is, zodat de gruwelijkheden niet vergeten worden. Mocht je Sachsenhausen willen bezoeken, dan is het aan te raden om er een dag voor uit te trekken. Je bent namelijk wat tijd kwijt om er te komen en ook in het kamp heb je tijd nodig om alles te kunnen bekijken.

’s Avonds was het tijd voor wat vrolijkere dingen en zijn we lekker uit eten gegaan. In de biergarten Hofbräu kun je, naast heel goed bier drinken, ook lekker eten! De sirloin steak is erg aan te bevelen!

Hofbräu biergarten Berlijn

Dinsdag was alweer de laatste dag! Het plan was om fietsen te huren en ’s ochtends lekker door de stad te fietsen en dan ’s middags een tour van Berliner Unterwelten te volgen. Er zijn verschillende tours en mij leek de tour waarbij je informatie krijgt over de tunnels die zijn gegraven van Oost naar West om op die manier naar West Berlijn te ontsnappen erg interessant. Je bezoekt een schuilkelder en hoort verhalen uit die tijd. De fietsen huurden we ’s morgens bij Baja Bikes. Voor een tientje heb je dan voor 24 uur een prima fiets. Goedkoper zul je het niet krijgen. Ik heb verschillende tentjes gezien waar je fietsen kunt huren en de prijzen liggen zo’n beetje tussen de 10 en 15 euro. Baja bikes is iedere dag tot 20.00 uur open, dus dat was gunstig. We kregen een kaartje mee en zijn gewoon lekker op pad gegaan. Uiteindelijk hebben we de grens van de Berlijnse muur zo ongeveer gevolgd. We begonnen bij east side gallery. Hier staat nog een stuk muur met allemaal graffiti tekeningen. Toen we daar waren, werd het weer steeds mooier. Je kon heerlijk in een shirtje fietsen. En tja, als het dan zo mooi weer is, zou het dan niet zonde zijn om twee uur onder de grond te bivakkeren bij Berliner Unterwelten? We besloten dat we die tour dus niet zouden gaan doen en lekker verder zouden fietsen. Toen hadden we rond lunchtijd dus ook genoeg tijd om ergens uitgebreid op een terras in een zonnetje met een pizza te lunchen. Echt het vakantiegevoel!

Berlijn stedentrip   Berlijn stedentrip

Berlijn stedentrip   Berlijn stedentrip

We zijn daarna nog verder gefietst langs de Brandenburger Tor, de Reichstag en de Bernauer Strasse. De Reichstag hadden we drie jaar geleden al van binnen bekeken en de Bernauer Strasse hadden we ook al bezocht, maar het was toch interessant om er nog even langs te gaan. Hier staat nog een groot stuk van de muur en er is een documentatiecentrum. Er is een wachttoren gereconstrueerd en er staan allemaal zuilen met informatie over de Berlijnse muur.

Berlijn stedentrip Brandenburger Tor   Reichstag Berlijn stedentrip

Berlijn stedentrip   Berlijn stedentrip

Berlijn stedentrip   Berlijn stedentrip

Aan het einde van de middag leverden we de fietsen weer in en hebben we nog even wat gerelaxt in het het Mauerpark. Wat eten en drinken gekocht en chillen maar in de zon! Het park was hartstikke druk met allemaal mensen met hetzelfde idee.

Mauerpark Berlijn stedentrip   Berlijn stedentrip

Het was heerlijk om even deze mini break te hebben en Berlijn is gewoon een toffe stad. Als je van geschiedenis houdt, dan ben je hier zeker op je plek. Nog even wat highlights die leuk of interessant zijn om te doen in Berlijn en die ik tijdens mijn twee bezoeken aan Berlijn heb gedaan:

 • Huur een fiets! Dat hebben wij dus deze vakantie gedaan en op die manier kun je gemakkelijk alles in de stad bereiken. Als het lekker weer is, is het natuurlijk helemaal top.
 • Bernauer Strasse: zoals aangegeven vind je hier veel informatie over de Berlijnse muur. Ook veel persoonlijke verhalen zijn hier terug te vinden, aanrader! Bezoek ook het documentatiecentrum!
 • Gedenkstätte Hohenschönhausen: deze voormalige Stasi gevangenis iets buiten Berlijn is echt de moeite waard om te bezoeken. Ten tijdens van het DDR regime werden hier tegenstanders verhoord en opgesloten. Je bezoekt de gevangenis door middel van een rondleiding. Ik vond het erg indrukwekkend om een beeld te krijgen van de erbarmelijke omstandigheden waarin de gevangen verkeerden en het wantrouwen dat in de gevangenis heerste. Sinds 2013 is er ook een permanente tentoonstelling over voornamelijk de ervaringen van voormalig gevangenen.
 • Uitzicht vanaf het Park Inn hotel: de Fernsehturm is een landmark voor Berlijn. Je kunt de toren in en vanaf daar zal je een prachtig uitzicht over de stad hebben, maar een alternatief is om naar de top van het nabijgelegen Park Inn hotel te gaan (bij Alexanderplatz). Voordeel: je hebt dan een mooi uitzicht op de Fernsehturm! En uiteraard op heel Berlijn en dat voor maar 4 euro. Een nadeel is dat je geen 360 graden uitzicht hebt (je kunt alleen in zuidwestelijke richting kijken), maar je ziet wel de belangrijkste bezienswaardigheden!
 • Reichstag: Wanneer je het gebouw waar de Duitse Bundestag zetelt wilt bezoeken, dan moet je je van te voren aanmelden. Je kunt de koepel in en hebt vanuit de Reichstag een leuk uitzicht over Berlijn.
 • Holocaustmonument: Eigenlijk wel een must-see als je in Berlijn bent. Indrukwekkend monument. Je kunt tussen de betonblokken heen dwalen, het lijkt een beetje een soort doolhof. De gedachte erachter is dat je niet weet wat je om de hoek te wachten staat en dat was precies zo voor de mensen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.
 • Sachsenhausen: Over dit concentratiekamp heb ik hierboven al geschreven. Heel indrukwekkend om rond te lopen en belangrijk om de gruwelijkheden die in het verleden hebben plaatsgevonden niet te vergeten.
 • Checkpoint Charlie: Erg veel stelt het niet voor, maar het is natuurlijk wel de bekendste voormalige grensovergang tussen Oost en West-Berlijn en daarom vond ik het toch interessant om te zien. De grenspost is opnieuw opgebouwd en tegen betaling kun je op de foto met een grenswachter.
 • Museum Haus am Checkpoint Charlie: Ik vond het interessant om te bezoeken. Je ziet er o.a. voorwerpen uit die tijd, hoe mensen verstopt in een auto de grens wilden oversteken, verhalen over vluchtpogingen etc. Als je geïnteresseerd bent in de tijd van de koude oorlog, dan is dit zeker een aanrader.
 • Topographie des Terrors: Een heel indrukwekkend museum over de misdaden van de Nazi’s. Veel foto’s en teksten waardoor je hier wel even zoet kunt zijn.
 • En verder is het gewoon heerlijk om rond te dwalen door straatjes en leuke terrasje te ontdekken waar je een goed Duits biertje kunt drinken!

Mocht je de kans hebben om naar Berlijn te gaan, heel veel plezier!


2 reacties op ‘Berlijn, een topstad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s