Dam tot dam thoughts…

dam tot damloop

Zondag 18 september 2016. Als het goed is wordt dat de derde keer dat ik aan de start van de Dam tot Damloop verschijn. Als ik moet kiezen, dan denk ik dat ik dit de leukste loop van het jaar vind! De afstand is niet dusdanig ver dat je een ontzettend strak trainingsregime aan moet houden (als je dat niet wil tenminste, het kan natuurlijk altijd), maar wel lang genoeg dat je het niet even met twee vingers in je neus doet. En de sfeer is gewoon erg gezellig!

Toen ik mijn ‘hardloopcarrière’ in 2014 begon was mijn grote doel de Dam tot Damloop. Als kind heb ik een aantal keer meegedaan aan de mini dam tot damloop en ik heb wel eens geholpen als vrijwilliger. Dus ik had gewoon in mijn hoofd dat ik die loop heel graag nog eens wilde lopen. En ik ben niet de enige die dol is op deze die route van 16,1 km, want de inschrijving gaat altijd als een speer. Het is al een wedstrijd op zich om een kaartje te bemachtigen! Toen ik serieus begon te trainen, was ik dan natuurlijk ook te laat om me nog regulier in te schrijven. Maar, geen probleem dacht ik zo, want marktplaats staat altijd vol met startbewijzen. In eerste instantie keek ik zo eens in mei wat het aanbod van startnummers was. Jeetje, wat schrok ik van de prijzen! Er bleek een serieuze handel te bestaan in startnummers van de Dam tot Dam waar blijkbaar ook nog best geld mee te verdienen viel. Tja, ook al wilde ik graag lopen, om nou 50 tot 60 euro voor een kaartje te gaan neertellen… Ik besloot nog even te wachten en wel gewoon te gaan trainen. In juli/augustus waagde ik me weer op marktplaats en de prijzen stonden me toen in ieder geval al meer aan. Startnummers werden voor kostprijs of iets daarboven aangeboden. Top. Ook nu moest je er snel bij zijn merkte ik. Een aantal keer viste ik achter het net, totdat ik eindelijk geluk had! Ik kon het startnummer van iemand overnemen die te weinig had getraind. Ik zou starten in het laatste startvak, maar ach, ik zou in ieder geval starten! Het bemachtigen van een startbewijs was gelukt, die wedstrijd had ik al gewonnen ;-) Nu de loop zelf nog.

Omdat het mijn eerste keer was, was mijn doel de run uitlopen. De tijd zou me niet uitmaken. Doordat ik in het laatste startvak moest starten, was ik toch wel een heel klein beetje bang dat ik zo langzaam zou zijn dat ik door de bezemwagen zou worden opgeveegd. Of dat ik echt als laatste over het parcours zou lopen. Kleine kans natuurlijk, maar ja, iemand moet de laatste zijn! Die doelscenario’s schoten dus al door mijn hoofd, maar een dag voor de start kreeg ik de kans om in een businessvak te starten. Helemaal goed! De jacht op een startnummer was voor niets geweest, maar ik kon nu wel met een gerust hart starten, wetende dat wat er ook zou gebeuren, ik niet als laatste binnen zou komen. Op de dag zelf was het prachtig loopweer. Niet te heet, maar ook niet te koud. Een lekker zonnetje. Ik had er zin in en wat ik heb genoten! Veel publiek langs de route! Gezellige bands! Euforisch kwam ik na 16,1 km over de finish in. Volgend jaar weer, dat stond vast!

dam tot damloop   hardlopen

Fris en fruitig voor de start en euforisch richting de finish!

dam tot damloop   dam tot damloop

Jahaaa, de finish gehaald! Tevreden met mijn tijd :-)

In 2015 stond ik inderdaad ook aan de start. Het inschrijven was dat jaar soepeler verlopen doordat ik mij als le champion lid had ingeschreven. Dan kon daar in ieder geval geen stress over zijn! Bijkomend voordeel was dat ik kon starten in één van de eerste startvakken. Lekker relaxt dus. Vorig jaar was ik in 1.43.55 over de finish gekomen. Omdat ik best een klein strebertje kan zijn, wilde ik in 2015 sneller lopen. Ik had bedacht dat ik ongeveer 6.00 min/km wilde gaan lopen, dus dan in 1.36 uur zou moeten kunnen finishen. Toen het startschot klonk, ging ik er als een speer vandoor en op dat moment maakte ik één van de grootste beginnersfouten die er zijn!!! Ik ging veel, maar dan ook veel te snel van start. De eerste paar kilometer was m’n gemiddelde snelheid ongeveer 5.25 – 5.35 min/km. Heel naïef dacht ik, alles wat ik nu sneller loop is mooi meegenomen. Scheelt straks aan het einde weer als ik iets vermoeider begin te raken. Fout! Error! Nooit doen! Dat tempo hield ik natuurlijk helemaal niet vol en na 8 km zakte ik in. Op zich nog niet zo dramatisch, maar na 12 km zat ik er toch behoorlijk doorheen en na 14 km was ik echt KA-POT! En dat op het gezelligste stuk… Ik kon alleen maar snakken naar de finishen genoot totaal niet meer van de gezelligheid. Uiteindelijk finishte ik in 1.32.16. Een mooie tijd, dat wel, maar het plezier dat ik er vorig jaar aan had beleefd was nu ver te zoeken. Een wijze les. Want ja, wat is voor mij belangrijker? Een goede tijd of loopplezier? Het liefste natuurlijk allebei, maar als ik dan moet kiezen, dan liever een paar seconden langzamer en ervan genieten dan doodop een PR neerzetten!

dam tot damloop   IMG_6136

Wederom fris en fruitig aan de start, maar weinig energie aan het einde van de race…

Ik weet dus wat me dit jaar te doen staat! Lekker gaan trainen, misschien ook wel wat meer op snelheid, RUSTIG starten, genieten en dan hopelijk ook nog tevreden zijn met mijn eindtijd! Ik ga ervoor :-)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s