Sightseeing Brazilië deel 2

Foz do Iguaçu

Vandaag deel 2 van mijn sightseeing tips in Brazilië! Ik neem je mee naar de watervallen van Iguaçu, Bonito en de Pantanal.

Foz do Iguaçu

De watervallen van Iguaçu liggen op de grens met Brazilië en Argentinië. Je kunt de Braziliaanse en de Argentijnse kant bezoeken. Ik heb beide kanten bezocht. De eerste dag de Braziliaanse kant gedaan, omdat de Argentijnse kant mooier zou zijn. Nu vond ik de Braziliaanse kant al vrij spectaculair! Je kunt er wandelen en iedere keer heb je weer de mooiste uitzichten op watervallen. We zijn ook met een boottrip meegegaan waarbij je bijna onder de waterval door vaart. Van te voren had ik er niet veel van verwacht, ik dacht, ze zullen het wel spectaculairder brengen dan het is, maar het was echt leuk. Je werd drijfnat (dus zwemkleding aan is een tip) en je vaart echt heel dicht langs de watervallen. Super leuk! Let op de grote hoeveelheid neusbeertjes die in het nationale park rondlopen. Ze zijn niet mensenschuw en voor je het weet gaan ze er met het eten uit je tas vandoor!

Foz do Iguaçu   Foz do Iguaçu

De Braziliaanse kant

Aan de Argentijnse kant kun je ook wandelen en de wandelpaden vond ik daar inderdaad mooier dan aan de Braziliaanse kant. En wederom geweldige uitzichten! De routes staan prima aangegeven dus verdwalen kun je niet.

Foz do Iguaçu   Foz do Iguaçu

De Argentijnse kant

Bonito

Bij Brazilianen is Bonito een vrij populaire vakantiebestemming, bij buitenlandse toeristen staat dit plaatsje wat minder op de kaart. Maar het is zeker een aanrader! Een hoogtepunt is hier het maken van een snorkeltocht in de de Rio de Prata. Het is net alsof je in een aquarium zwemt. Heel helder water en óntzettend veel vissen! Je gaat onder leiding van een gids naar het begin van de rivier. Een snorkeluitrusting krijg je. Dan laat je jezelf in de rivier zakken en op die manier drijf je naar het eindpunt. Het is belangrijk dat je onderweg niet gaat staan in de rivier of iets aanraakt, om de omgeving niet te verstoren of per ongeluk stuk te maken.

Bonito   Bonito

In de omgeving van Bonito zijn nog meer excursies te doen. Je kunt er kanoën, raften, wandelen, paardrijden, abseilen etc. Zelf heb ik gewandeld langs diverse watervallen en ben ik naar Buracao de Araras geweest. Dit is een soort krater van 100 meter diep waar grote groepen rode ara’s leven. En die hebben we inderdaad volop gezien! Prachtige beesten en heel veel foto’s gemaakt!

Bonito   Bonito

Bonito   Bonito

Meer excursies heb ik helaas niet kunnen doen, maar ik zou hier zeker nog wel eens naar terug willen om meer te kunnen ontdekken.

Pantanal

Als laatste stop van mijn rondreis ben ik in de Pantanal geweest. Dit is het grootste moerasgebied ter wereld. We sliepen een aantal dagen op een fazenda (soort boerderij) waarvandaan we verschillende excursies hebben gedaan. Wat dan zoal?

  • Om op de fazenda te komen moesten we met een jeep dwars door het landschap. Het ritje kostte flink wat uur, maar de omgeving was prachtig. Uiteraard zaten wij op de uitkijk om dieren te spotten en we hebben toen capibara’s, een miereneter, ara’s, kaaimannen en toekans gezien. De fazenda lag erg afgelegen, je was echt een aantal dagen op jezelf. Heerlijk om te ontstressen.
  • In de Pantanal leven veel kaaimannen. Tijdens een kanotocht hebben we er ontzettend veel te zien. Heel gaaf. We konden heel dicht langs ze varen. Volgens de gidsen zijn ze vrij ongevaarlijk. Op een gegeven moment hadden de mensen van de fazenda bij het watertje wat ligstoelen en parasols neergezet. Ik dacht, lekker even zonnen. Niet ver van de stoelen lagen echter twee kaaimannen. De boer had al aangegeven dat ze niets zouden doen, maar echt relaxt lag ik niet. Toen één van de twee dichterbij kwam en zijn aandacht wat meer op mij leek te gaan vestigen, ben ik maar gevlucht ;-)
  • We zijn ook met een bootje ’s ochtends vroeg de grote rivier op gegaan. Toen hebben we onder andere twee reuzenotters en kleine otters gezien.
  • Een andere aanrader is om te gaan paardrijden. Je hoeft niet een geoefende ruiter te zijn, want alles gaat voornamelijk in stap. Maar het is wel heel gaaf om te doen. Dwars door het moeraslandschap, de paarden moesten soms tot hun buik door het water.
  • We hebben ook een avondexcursie gedaan, met de jeep door de omgeving. De gidsen konden ons op diverse nachtdieren wijzen, zoals uilen, en we eindigden bij een groot meer. Wij mochten met de ene gids een rondje om het meer lopen en de andere gids zette ondertussen wat stoeltjes neer en maakte caipirinhas klaar. Toen we terug kwamen, konden we met een caipirinha in onze hand van de zonsondergang genieten!
  • Aan het einde van ons verblijf in de Pantanal, moesten we weer terug naar de bewoonde wereld. Dit keer gingen we niet met de jeep, maar met een klein vliegtuigje. Zodoende hebben we de Pantanal ook van bovenaf gezien. Het leuke was dat ik voorin zat en ook even mocht sturen! Het was nog best lastig om het vliegtuigje niet te veel op en neer te laten gaan, dus toen ik en mijn medepassagiers ietwat misselijk werden, heb ik de stuurknuppel maar weer overgedragen aan de piloot ;-)

Pantanal   Pantanal

Pantanal   Pantanal vliegen

En zo zijn we aan het einde gekomen van mijn reis door Brazilië. Ben jij er wel eens geweest? Ik heb een geweldige tijd gehad en veel gezien. Maar, Brazilië is een groot land en er is nog zoveel meer te ontdekken, dus wie weet kom ik nog wel eens een keer terug!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s