Sightseeing Brazilië deel 1

P1100099

In de voorjaarsvakantie ben ik heerlijk tien dagen naar Brazilië geweest: Sao Paulo en de kust. En dat was niet de eerste keer dat ik het land bezocht. In 2014 ben ik hier ruim drie weken geweest en heb ik verschillende plekken mogen bezoeken: Sao Paulo, Paraty, Ilha Grande, Rio de Janeiro, de watervallen van Iguazu, Bonito en de Pantanal. Stuk voor stuk geweldige plekken. Nieuwsgierig geworden? Lees dan verder!

Sao Paulo

Eén van de grootste steden met miljoenen inwoners van Brazilië is Sao Paulo, ook wel de betonnen jungle genoemd. Wanneer iemand naar Brazilië gaat, zal die waarschijnlijk eerder naar Rio de Janeiro gaan, omdat die stad meer bekendheid heeft. Je zult je daarom waarschijnlijk afvragen waarom ik er maar liefst twee keer in Sao Paulo ben geweest. Is het daar dan zo leuk? De voornaamste reden is dat ik er familie heb wonen, dus voor mij is Sao Paulo een logische uitvalsbasis, maar de stad heeft ook echt wel wat te bieden. Sao Paulo staat ook wel bekend als de culturele en gastronomische hoofdstad van Brazilië. Er zijn dan ook ontzettend veel restaurantjes. Lunchen doen veel Brazilianen in de zogeheten ‘kilo-restaurantjes’. Er staat een buffet waar je zelf eten vanaf kan pakken en dan wordt je bord gewogen. Je betaalt voor het gewicht van je eten. De buffetten zijn vaak gevarieerd: vlees, rijst, bonen, salade, fruit etc. Ook het proberen waard is picanha (biefstuk). Het leukste is als je de picanha zelf nog kan grillen aan tafel. Mocht je van sushi houden, dan raad ik je aan om dat in Sao Paulo in één van de vele sushi tentjes te gaan eten. De sushi is eigenlijk nergens echt slecht en een stuk beter en goedkoper dan in Nederland!

Wat heb ik gedaan in Sao Paulo?

 • Houd je van voetbal, dan is het Museo do Futebol leuk om aan te doen. Veel foto’s en filmpjes over de geschiedenis van voetbal tot het voetbal nu wat het niet erg maakt dat veel bijschriften in het Portugees zijn.
 • Als je de drukte van de stad even willen ontvluchten, dan kun je een middag een park in Sao Paulo opzoeken. Lekker wandelen, uitrusten op een bankje en genieten van de zon.
 • Bezoek het Copan gebouw. Dit gebouw is ontworpen door Oscar Niemeyer en bijzonder omdat het één van de hoogste gebouwen van Sao Paulo is en gebouwd is in de vorm van een golf. In 2014 ben ik op de bovenste verdieping geweest vanwaar je een fantastisch uitzicht over de stad hebt. Je kunt hier op werkdagen om 10.30 en om 15.30 gratis naar boven. Zorg ervoor dat je 15 minuten van te voren aanwezig bent en meld je in blok F.
 • Op zondag is het leuk om Feira Emba das Artes te bezoeken, een kunstmarkt. Veel Brazilianen gaan hier heen. Van de markt zelf moet je niet veel verwachten, maar het is gezellig druk en er zijn vele restaurantjes te vinden om lekker te lunchen.
 • Dol op Havaianas? In Brazilië zijn ze een stuk goedkoper dan in Nederland! Voor een versie met print betaal je zo ongeveer 7,50 – 11,00 euro met de huidige wisselkoers.

IMG_5905   IMG_5915

Kunstmarkt Freire Emba das Artes

IMG_5994   P1100115

Sushi bij Ryuu Zushi en uitzicht vanaf het Copan gebouw

Barra do Sahy

Plaatsje aan de kust op 2,5 uur rijden van Sao Paulo. Mooie baaitjes en lekkere restaurantjes. Heerlijk om een paar dagen te relaxen aan het strand of aan de rand van het zwembad.

IMG_5877   IMG_5885

Paraty

Een gezellig kuststadje met vele bootjes en leuke straatjes om doorheen te slenteren. Ik ben hier zelf 1 nachtje geweest, daarna gingen wij door naar Ilha Grande. Leuk om gezien te hebben.

IMG_3666   P1090297

Ilha Grande

Een prachtig eiland, 150 km ten zuiden van Rio, aan de Atlantische kust. Ik verbleef in een hotel (pousada) direct aan het strand, hoe mooi kun je het hebben! Je gaat hier met de veerboot naar toe. Het zand is fijn en er staan overal wuivende palmbomen. Je kunt hier heerlijk aan het strand relaxen, kokoswater vers uit de kokosnoot drinken, zwemmen in zee, maar er is meer te doen.

Wat heb ik gedaan op Ilha Grande?

 • Blijf niet alleen op het ‘hoofdstrand’, maar wandel eens naar de kleinere strandjes toe. Je kunt er prachtig wandelen, met het geluid van apen op de achtergrond. Ik ben zelf naar een strandje in het westen van Ilha Grande gelopen. De terugweg deed ik per boot, ook een beleving op zich. Het was een klein motorbootje en de golven waren nogal wild ;-)
 • Als je naar de oostkant van het eiland loopt, kom je nog overblijfselen van gebouwen tegen waar vroeger ernstig zieken naar toe werden verbannen en in quarantaine werden gezet. Tot 1994 was het eiland overigens niet toegankelijk voor toeristen. Het diende tot die tijd als gevangenis. Als het goed is, is dat ook nog te bezoeken, maar dat heb ik zelf niet gedaan.
 • Ga suppen! Lekker actief op het water bezig zijn en de kustlijn verkennen. Leuk! En ook nog eens een goede workout!
 • Er zijn veel restaurantjes en aangezien je op een eiland zit, zijn de visspecialiteiten zeker aan te raden!
 • Bekijk ’s nachts de sterrenhemel. Wij hadden het ‘geluk’ dat de stroom op een avond uit viel (gebeurt nog al eens) waardoor de sterrenhemel prachtig was en de melkweg te zien was.

IMG_3671   IMG_3674

Het strand Angra dos Reis en de pousada op dit strand waar ik verbleef

IMG_3679   P1090362

Caipirinha drinken en uitzicht tijdens het wandelen

Rio de Janeiro

Voor de meeste toeristen toch wel de bekendste stad in Brazilië. Op het moment dat ik er was, regende het helaas veel, maar toch heb ik van deze stad genoten!

Wat heb ik gedaan in Rio?

 • Bezoek de suikerberg. Je kunt hier wandelen en je zult veel aapjes tegenkomen en mooie vogels (ik ben geen vogelkenner, dus geen idee hoe de vogeltjes heten ;-) ).
 • Ook het Christusbeeld boven op de berg vond ik de moeite waard (ook al heb ik hem vanwege de regen en mist maar 3 seconden kunnen zien ;-) ). Je gaat hier met en treintje naar toe en als je bij het beeld bent heb je, met goed weer, een leuk uitzicht over de stad.
 • Als je van voetbal houdt en de kans hebt om een wedstrijd te bezoeken, dan is dat ook erg leuk om te doen. Ik was hier in 2014, net na het WK, en ben naar een wedstrijd in het Maracana stadion geweest. De Brazilianen maken er een feestje van!
 • De bekendste stranden zijn de Copacabana en Ipanema beach. Mocht het mooi weer zijn, dan is het daar lekker vertoeven.
 • Ga naar de Escadaria Selarón. Dit is een groot openbaar kunstproject. De kunstenaar Selarón heeft deze trappen opgeleukt met kleurrijke mozaïektegeltjes. De tegeltjes zijn gedoneerd door mensen van over de hele wereld. Leuk om op zoek te gaan naar welke tegeltjes uit Nederland komen.
 • Als je van vlees eten houdt, dan is restaurant Fogo de Chao een aanrader. Je bestelt niet iets van een kaart, maar obers komen met verschillende soorten vlees langs waar je dan een stukje van af kan laten snijden. Echt heerlijk!!

P1090406   P1090449

Een aapje bij de Suikerberg en met de metro naar het Maracana stadion (met op de achtergrond de favela)

P1090440   P1090446

Escadaria Selarón

P1090456   P1090475

Tja, soms heb je wat minder geluk met het weer… De Copacabana en het Christusbeeld zien er met zon vast leuker uit!

Tot zover deel 1 van wat ik in Brazilië heb gedaan en heb gezien! Heb je al zin gekregen om Brazilië eens te bezoeken? Later deze week volgt deel 2!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s