Wintersportdilemma’s!

img_5126

Nog heel even en dan mag ik weer :-D Wat dan, zul je misschien denken? Nou, dan vertrek ik naar de bergen met witte pistes, stoeltjesliften, meezingers in de apres ski tent en Wiener Schnitzels. Juist, ik ga op wintersport! Naast hardlopen is skiën ook een favoriete sport van mij, dus in deze blog wat wintersportdilemma’s!

Skiën of snowboarden?

Ik ben pas ‘laat’ begonnen. Op mijn achttiende ging ik voor het eerst op wintersport naar Frankrijk. Ik begon met snowboarden en heb dat ongeveer drie a vier jaar gedaan voordat ik naar het skiën overstapte. Meestal is het andersom; beginnen mensen eerst met skiën en stappen dan over naar het snowboarden. Ik deed het dus in een andere volgorde ;-) Ik koos in eerste instantie voor snowboarden, omdat de meeste vrienden aan boarden deden en ik vond het er altijd wel stoer uitzien. Ik heb een jaar les gehad en daarna kon ik redelijk de blauwe en rode pistes afkomen.  Op zich vond ik het heerlijk, maar wanneer ik met mijn snowboard op stukken ijs terecht kwam vond ik dat altijd wel spannend. Ook met mijn board in een sleepjeslift vond ik niet heel handig en je moest iedere keer weer je binding los en vast maken. En dan heb ik het nog niet eens over het ‘steppen’ gehad als ik weer eens iets te weinig vaart had om een piste op te komen waar een klein heuveltje in zat. Want zo hard ging ik niet, daar was ik te schijterig voor ;-) Omdat ik op een gegeven moment niet heel relaxt meer op m’n snowboard stond, heb ik een keertje ski’s geprobeerd. Dat was een verademing zeg! Doordat je op twee latten staat heb je meer balans en daardoor durfde ik veel harder. Loopt een piste eens wat minder steil naar beneden, dan kun je gewoon relaxt blijven staan en lekker rechtdoor skiën. Ook de stoeltjeslift en sleeplift is geen enkel probleem meer, fijn. Dus… ik ga voor skiën!

Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk?

Je hebt natuurlijk veel meer landen waar je naar toe kunt gaan, maar ik ben tot nu toe alleen in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland geweest. En als ik dan moet kiezen, dan staat Oostenrijk met stip op 1 als vakantiebestemming voor de wintersport. Oostenrijk is gezellig en vaak zijn de dorpen nog niet zo massaal. In de gebieden waar ik ben geweest zijn veel pistes tussen de bomen door te vinden. Dat vind ik altijd zo’n prachtig gezicht! Ook doet men in Oostenrijk meer aan apres ski, terwijl in Frankrijk mensen in de grote gebieden meer gaan stappen. Dus duidelijk, Oostenrijk it is voor mij!

Huren of kopen?

Spullen als een skihelm en een skibril zou ik zeker kopen. Het is toch fijn wanneer je helm niet op allerlei andere zweterige hoofden heeft gezeten. Een helm hoeft niet heel duur te zijn, maar is wel ontzettend belangrijk. Je kunt, ook al doe je nog zo voorzichtig, toch een klap maken waarbij het fijn is wanneer je hoofd beschermd is. Voor niet al te veel geld kun je een prima helm op de koppen tikken tijdens een wintersport sale of bij een outlet. Dat geldt ook voor je skibril. Je hebt brillen met verschillende soorten glazen. Sommige glazen zijn geschikt voor zonnig weer en andere glazen zijn juist geschikt wanneer het wat bewolkter is. Je hebt skibrillen waarvan je de glazen kunt verwisselen, maar als je net start, zou ik zeker niet een al te ingewikkelde bril kopen, want dan ben je vaak veel meer geld kwijt. En dan het materiaal, kun je dat nu beter aanschaffen of huren? Ik ski al flink wat jaar, maar heb nog geen eigen spullen. Ik had wel een eigen snowboard en schoenen, maar dat heb ik inmiddels verkocht. Het voordeel van huren is dat je het materiaal niet zelf hoeft te onderhouden en niet mee hoeft te zeulen. En mocht je per ongeluk een keer een steentje meepakken, dan is dat minder pijnlijk wanneer het een huurski is. Don’t be gental, it’s a rental! ;-) Maar goed, huren is wel prijzig, dus als je jaarlijks op wintersportvakantie gaat, dan is het op den duur wel goedkoper om zelf spullen te kopen. Wanneer je niet alles in één keer wilt kopen, kun je ook besluiten om bijvoorbeeld eerst schoenen te kopen. Want wanneer je goed zittende schoenen hebt, heb je daar heel veel plezier van!

Les of zelf leren?

Soms zie ik mensen de berg af gaan waarvan ik denk, waarom? Die mensen zitten dan niet in een klasje, maar hadden daar beter wel kunnen zitten. Het is niet alleen voor jezelf, maar ook voor je mede wintersporter fijn wanneer je met controle de berg af kunt komen. Ik heb zelf het eerste jaar snowboardles gehad. Kon ik het daarna al goed genoeg? Nee, zeker niet. Dat moet je gaandeweg leren. Maar ik beheerste wel de basis. Ik zou dus zeker les nemen. En mocht je in de gelegenheid zijn, dan zou ik die lessen hier in Nederland op de borstelbaan nemen. Het is een stuk lastiger om op de borstelbaan te skiën dan in de echte sneeuw, omdat fouten gelijk afgestraft worden. Kun je het hier op de baan, dan kun je het ook in de sneeuw!

Zon- of wintervakantie?

Lastige keuze. Een wintersportvakantie is vrij duur. Zeker als je met een heel gezin op vakantie gaat. Voor het geld van een weekje wintersport, zit je in de zomer zo twee weken in Frankrijk. Dus ja, als je het zo bekijkt, heb je meer aan een zomervakantie. Maar aan de andere kant, het is zo fijn om te skiën! Als er genoeg sneeuw ligt, de lucht blauw is en er een fijn zonnetje schijnt, dan is het heerlijk om vroeg een liftje naar boven te nemen en als één van de eerste naar beneden te skiën. Een keuze kan ik hier dus niet maken, omdat beide vakanties te verschillend zijn. Zo lang het kan, kies ik voor allebei ;-)

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s